Tradičně ve velkém stylu začal Mezinárodní hudební festival Český Krumlov. Zahajovací představení Venuše a živly v Zámecké zahradě nabídlo v pátek hudbu a balet v kopiích kostýmů, v nichž tančil sám francouzský král Ludvík XIV. nazývaný Král Slunce. V sobotu bylo na programu vystoupení vokálního souboru Take 6 z USA. Mužský sextet, který je držitelem deseti cen Grammy, vystoupil se Severočeskou filharmonií a pro diváky to byl mimořádný zážitek.

Z Českých Budějovic si přijely poslechnout hudbu, v níž zní křesťanský gospel, soul nebo jazz, Radka Benešová a Monika Studýnková. „Známe českou vokální skupinu 4TET a byly jsme zvědavé i na Američany,“ naznačila náklonnost k tomuto žánru Monika Studýnková. A reakce obecenstva svědčila o tom, že nebylo zklamané. „Jsme nadšené,“ popsala svůj dojem Monika Studánková a Radka Benešová dodala, že koncert byl moc hezký a líbil se i ostatním posluchačům, protože zpěvákům tleskali vestoje.

Další program festivalu rozhodně za atraktivním úvodem nezaostane. Například ve čtvrtek a pátek se chystá v Barokním divadle opera Terpsichora od G. F. Händela, v pátek navíc s ukázkou dobové gastronomie.

O žánrově pestrosti velké hudební události na jihu Čech svědčí třeba akce připravená na 4. srpna v Boleticích, která mimo jiné připomene výročí pádu železné opony. Centrem dění bude kostel sv. Mikuláše. Nejprve zazní v podvečer před kostelem písně Karla Kryla a po setmění uvnitř památky duchovní hudba s recitací.

Milovníkům hudby nabízí festival i různé výhody v rámci vstupného. Pro obyvatele Českého Krumlova a nejbližších obcí v okolí například platí možnost získat jednu vstupenku zdarma při zakoupení lístku na jednu ze šesti vybraných akcí. Na některé sobotní koncerty jsou zase zdarma vypravovány autobusy z Českých Budějovic, Prachatic nebo Lipna.

Festival vyvrcholí galakoncertem s úryvky ze světových oper 10. srpna.