Výškoví specialisté, kteří skálu obsadili v srpnu, pracují totiž na další etapě letitého plánu správy zámku, na takzvané Horské zahradě.
Nyní čeká Krumlováky pohled i na netradiční likvidaci jedné z nestabilních částí skály. Protože ji není možné odstřelit, nastoupí jiná technika. Podle stavbařů je v masivu už nyní navrtáno sto děr. Do nich zapustí speciální kleště, které skálu postupně odkrájí, jako kdyby to bylo nějaké tužší máslo. Vydatně by jim k tomu měl dopomoci trhací cement.

Jak včera doplnil Jiří Olšan: „Blok, který hrozí zřícením, není sanovatelný na místě samém a není možné jej odstřelit, výškoví specialisté ho postupně rozeberou, snesou po částech dolů a místo dočistí a zpevní opěrnými zídkami."
S touto likvidací se začíná dnes.

Jiří Olšan, hlavní zámecký zahradní technik, stojí u vzniku projektu Horské zahrady už od počátku. Skála nad Rybářskou ulicí totiž sloužívala jako vyhlídková trasa s dřevěnými chodníky především panstvu v předminulém století. Postupem doby ale upadla v zapomnění, zarostla a zmizela.
Kromě čištění skály padne člověku do oka i stavba mohutného pilíře, který má stabilizovat skálu v těsném sousedství Plášťového mostu.

Vedle úpatí pilíře má do budoucna vzniknout i kamenné schodiště, které návštěvníky povede až nahoru k pátému nádvoří.

Zároveň se pracuje na takzvaném Paraplíčku, tedy hradební baště, kterou kryje skutečné velké dřevěné paraple. Jeho původní účel z doby renesance není příliš známý, ale později sloužilo jako výhledový altán na centrum Krumlova. Tady by také měla po dokončení všech prací doslova vrcholit i hlavní část vyhlídkové trasy nad řekou.

Práce pokračují od léta po pětileté pauze, jejíž příčinou byl nedostatek peněz. Pokud vše půjde dobře a během příštího roku se nic nezadrhne, dokončí specialisté v roce 2015 sanaci skály a starého zaniklého lomu nad Rybářskou. K tomu bude nutné dodělat všechny vyhlídkové chodníky a terasy plus Paraplíčko. „Naše představy jsou, že bychom na jaře roku 2016 mohli v Horské zahradě uvítat první návštěvníky," shrnul včera Jiří Olšan. U Paraplíčka by také mělo vzniknout zahradnické muzeum.