Leckterý majitel starého domu o tom, že mu pitná voda ještě v některých místech proudí starými olověnými trubkami, ani neví. A nebo na to zapomněl. Na plánovanou výměnu není čas nebo peníze. Navíc se blíží dvě důležitá data:

„Od  25. prosince letošního roku  se zpřísňují hygienické limity pro obsah olova v pitné vodě," konstatoval k věci Zdeněk Velikovský, ředitel Krajské hygienické správy.  Od tohoto dne totiž přestává platit dosavadní výjimka pro stanovení nejvyšší mezní hodnoty obsahu olova v pitné vodě. Limitní koncentrace olova v pitné vodě se mění ze současných 25 mikrogramů na litr na 10 mikrogramů na litr.  „Dosažení a udržení nejvyšší mezní hodnoty tak může být v objektech s nevyhovujícími olověnými rozvody problematické," dodal Zdeněk Velikovský.

Příznivou informací pro ty, kterých se to týká, oproti tomu je, že Ministerstvo pro místní rozvoj  vyhlašuje další kolo dotačního programu nazvaného Podpora oprav domovních olověných rozvodů  pro rok 2014.
A důležité pro každého případného žadatele je, že v minulých letech nebyly kvůli nízké informovanosti veřejnosti peníze určené pro tuto podporu ani zdaleka vyčerpány.  Nyní se navíc může podle dostupných informací jednat o úplně poslední kolo tohoto dotačního programu.

Každá koruna je dobrá a tak má leckdo šanci nadělit si nejen pod stromeček, ale i v novém roce dárek, který majitelům starých domů pomůže získat dotaci na nový rozvod ze zdravotně nezávadných materiálů. Dotační program je ovšem určený pro výměnu v trvale obydlených stavbách pro bydlení, tedy v bytových  a rodinných domech. Vzhledem k blížící se uzávěrce programu 17. února  je tedy  nejvyšší čas. Žadatelé totiž musí splnit mimo jiné i důležitou podmínku.

„V rámci podávaných žádostí musí předložit také  takzvaný Protokol o provedení a hodnocení  výsledků monitoringu obsahu olova v pitné vodě, který zhotoví autorizovaná nebo akreditovaná laboratoř podle jednotné metodiky Státního zdravotního ústavu,"  dodal Zdeněk Velikovský.
Potřebné informace a formuláře jsou k dispozici na webové stránce Ministerstva pro místní rozvoj.