Zastupitelé ve čtvrtek večer odsouhlasili navýšení na 552 korun na jednu osobu a rok. Podle nových zákonných pravidel si obce a města mohou nadcházejícím rokem počínaje stanovit výši tohoto poplatku už nad původní pětisetkorunový limit. V některých případech to umožňuje zvýšení sazby až o sto procent, tedy na tisíc korun ročně.

V případě Českého Krumlova by po všech započtených položkách mohla být maximální cena za takzvané popelnice pro jednoho občana 802 korun. Toho ale vedení města zatím nevyužilo. I tak zůstává na bedrech městské kasy dorovnat skutečné náklady, protože vybraný poplatek od obyvatel je prostě nemůže pokrýt. V případě komunálního odpadu bude v nadcházejícím roce dotovat Český Krumlov svoz částkou 4,6 milionu korun. V letošním a minulém to bylo lehce nad pěti miliony.

V některých obcích řeší  cenu jakousi zlatou střední cestou. Například v Černé v Pošumaví se pro místní zvedne poplatek o sto korun, ale trvale bydlící občané nad pětasedmdesát let nebudou muset platit nic. Stoprocentní navýšení na tisíc korun odsouhlasili v Kaplici. Vyšší poplatek lidem aspoň dovolí platit ve splátkách.