Od 15. června až do konce září tak bude ve zpoplatněném hlasování soutěžit o hlasy veřejnosti a postup do evropského kola. Výtěžek ze soutěže chce město a rodáci, kteří strom nominovali, využít na ošetření památného stromu. Porotci ročníku 2018 vzhledem ke stému jubileu založení republiky vybírali finalisty právě ze Stromů svobody, které odkazují k české státnosti a boji za svobodu a demokracii. Podrobnosti k anketě nabídne web www.stromroku.cz.

Lípu Svobody vysadili lidé z Vlachova Březí 1. května 1919. „Místních se při tom na nově pojmenovaném náměstí Svobody sešlo opravdu hodně: žactvo v krojích, členové spolků i politických stran, radující se dívky, paní, muži mladí, staří a taky radní města v čele s panem starostou Františkem Kroupou. Podle jména náměstí pojmenovali i lípu. A dvojnásobná Svoboda už něco znamená,“ nastiňuje příběh stromu Lubomír Dragoun, který jej do ankety přihlásil.

Od té doby téměř staletá pamětnice zažila veškeré historické zvraty, které Vlachovo Březí potkaly, včetně několika kuriozit. „Pod lípou zpíval Jiří Hrzáň svým Drahým tetám v legendárním filmu, první stávka v listopadu 1989 nemohla mít jiné kulisy než její holé větve a taky se u ní koulovali ministři z první české vlády, když přijel Ruml navštívit Bendu,“ líčí s úsměvem Lubomír Dragoun.

Nadace Partnerství letos z 56 návrhů poslala do finále dvanáct Lip svobody napříč Českou republikou. Hlasování odstartuje 15. června, kdy se na webových stránkách www.stromroku.cz zobrazí profily všech finálových stromů a podrobné informace o hlasování. „Jako každoročně bude moci veřejnost finalisty podpořit zasláním dárcovských SMS, nebo zakoupením a podepsáním hlasovacího archu. Anketa potrvá až do 25. září a výsledky se veřejnost dozví na slavnostním vyhlášení 11. října,“ přiblížila další fáze ankety její koordinátorka Andrea Krůpová z Nadace Partnerství. Vítězný Strom roku získá odborné arboristické ošetření od firmy Prostrom Bohemia a nominuje se do mezinárodního kola ankety Evropský strom roku 2019.

David Kopecký, Nadace Partnerství