Na Lipensku tedy bude o Velikonocích živo. Ubytovací kapacity se plní. Kdo ještě se bude chtít o svátcích ubytovat v blízkosti lipenského jezera, bude potřebovat štěstí při hledání. Rychle mizí také víkendové jarní pobyty. Majitelé či provozovatelé penzionů na Lipensku přesto evidují snížený zájem o ubytování v tomto ročním období, než tomu bylo před pandemií.

„Velikonoce jsou jedny ze svátků, které nás na Lipensku trvale drží,“ konstatoval Jiří Mánek, předseda Turistického spolku Lipenska, který regionální podnikatele sdružuje. „Tržby z Velikonočních svátků, kdy lidé přijíždějí většinou na tři, ale i na čtyři noci, pomáhají zacelit jarní mimosezónní propady.“

„My jsme o Velikonocích obsazeni stoprocentně,“ je spokojen Martin Prokeš z Resortu Relax v Dolní Vltavici, kde je 150 lůžek. „Víkendy jsou obsazeny z větší části, pracovní dny zhruba z 20 procent. Přesto bývala obsazenost větší, chybí skupinové rezervace.“ Důvodem nižší obsazenosti mimo svátky je podle něj covid, ruská invaze, ekonomická krize – vysoká míra inflace a energetická krize, která šroubuje ceny nahoru. „Ale také je důležité počasí, zatím panují chladné dny bez sněhu a nástup jara je v mimosezóně velmi pozvolný “ doplnil.

Pohádkový víkend v Českém Krumlově
Na víkendu plném pohádek se představila divadla pro děti

Všech 500 lůžek je obsazených v Lipno Lake Resortu v Lipně nad Vltavou, po zbytek jara zde obsazenost přesahuje čtvrtinu. Podle provozovatele Luboše Krejzy je tento stav mírně za standardem, na který byli v tuto dobu zvyklí. Fenoménem jsou pozdější rezervace.

Žádný volný pokoj nemá ani majitelka penzionu U Pešků v Horní Plané Irena Pešková. „Obsazenost na jaře mám slušnou. Jedná se o podobný stav jako v předchozích létech. Máme většinou stálé klienty,“ uvedla .

Také všech 191 lůžek v Amenity Resortu v Lipně nad Vltavou je o Velikonocích plných.

Prodejnu nazvanou Koloniál U Zámku zaplnilo množství zboží rozmanitého druhu.
Prodejna potravin na Latráně v Krumlově už zase funguje. Ale trochu jinak

Stejné je to ve frymburském hotelu Maxant, kde se najednou může ubytovat 61 lidí. „O Velikonocích máme obsazeno. Plní se víkendové pobyty. Bohužel, chybí zahraniční turisté, kteří k nám rádi jezdili.“ sdělila majitelka hotelu Vladislava Semšová.

Volné kapacity mají o Velikonocích také v hotelu Jenišov. „Lidé poptávají, ale je evidentní, že čekají, jaké bude nakonec počasí,“ mínila majitelka Markéta Zelenková.

Volná místa se najdou také v Resortu Olšina u H. Plané.

Připraveny jsou i sváteční pokrmy. Například šéfkuchař Michal Hruda lipenské Stodoly sestavil velikonoční menu, na kterém nebudou chybět lahůdky jako jehněčí hřebínky s tymiánovou omáčkou, kopřivová nádivka s uzeným masem, jarní vajíčkový salát nebo hráškový krém s hašlerkovým prachem