Lipno Sport Fest začal v sobotu 18. srpna a skončí 26. srpna v neděli. "Jeho cílem je propagace sportu a zdravého životního stylu. Turisty tu učí sportovat například vítěz světového poháru z roku 2017 kajakář Vít Přindiš, dále Vavřinec Hradílek, stříbrný medailista z olympiády v Londýně, dalším pedagogem je zlatý ze stejné akce pětibojař David Svoboda nebo držitelka 10 let starého zlata z Turína lyžařka Kateřina Neumannová," dodává Vojen Smíšek.

„Jedním z víkendových vrcholů bude volejbalová školička, kde budou tuto míčovou hru zájemce vyučovat republikoví šampioni volejbalisté českobudějovického VK Jihostroj,“ přibližuje koordinátorka akce Eva Černíková ze společnosti Lipno Servis. "Návštěvníci Lipna se tu také zdarma účastní kurzů in-line bruslení, běžeckých lekcí, mohou objet Lipno na kole či si vyzkoušet paddleboard nebo například jachting. Důležité akce se většinou odehrávají na pláži pod Aquaworldem Lipno. Vedle toho je ale program rozprostřený do celého lipenského areálu."

Na Lipně se pojede také závod v rámci projektu S ČT Sport na vodu. „Závodit se bude ve dvou kategoriích, smíšená kategorie dospělých a rodinná, ve které budou startovat děti s doprovodem. Vítězové celého ročníku pak dostanou kromě věcných cen také cestu na finále Světového poháru ve vodním slalomu, které se koná v září ve Španělsku,“ doplňuje moderátor Tomáš Budka, který bude na obrazovce ČT Sport pořadem provázet.

„Je zde ale i řada ne tolik známých sportovních instruktorů. Velice navštěvované je například večerní cvičení pro ženy nebo jóga. Oblíbené jsou ale i večerní pohádky pro děti,“ uvádí Eva Černíková.

Lipno Sport Fest nabízí i doplňkový, nesportovní program. "Například Václav Chalupa se poprvé v životě se svým vlastním výtvorem zapojil do dražby obrazů," říká Vojen Smíšek. "Výtěžek pomůže vážně tělesně postižené Báře Sedláčkové z Českých Budějovic. Kromě Václava Chalupy věnovala svůj obraz i Tereza Huříková-Němcová, která byla juniorskou mistryní světa v silniční časovce i v cross-country na horských kolech a další sportovci. Majitel rozhodně pomůže dobré věci a navíc získá skvělý suvenýr."

„Samozřejmě nejsem žádný malíř a nikdy jsem se podobné akce neúčastnil. Je to spíš obrázek, než o obraz. Jde o veslaře, kterého zvládnu udělat jedním tahem. Standardně ho používám jako doplněk ke svému podpisu, tentokrát jsem ho vytvořil ve větším formátu a hlavně na kvalitní materiál,“ dodal skromně Chalupa, který byl vedle dalších úspěchů i trojnásobným vítězem světového poháru.