Českokrumlovsko – Užíváte si dovolenou, kocháte se plavbou po vodě v půjčeném plavidle, zkrátka pohodička, jaká má být. Pak přijde ráno, kdy zjistíte, že jste bez lodi. Někdo ji ukradl. Pohoda je rázem fuč. Pravděpodobně podobně se cítila posádka čtyřmístného zeleného raftu v závěru týdne v jednom kempu u Rožmberku nad Vltavou. Jakýsi zloděj raft ukradl někdy nad ránem. Způsobil tak škodu za více než dvanáct tisíc korun.
„Víceméně neexistuje způsob, jak krádežím lodí zabránit," podělil se o zkušenosti, jak zlodějům čelit, správce půjčovny lodí Potápka v Českém Krumlově Jan Hanuš. „Lodě se k sobě dají zamknout pomocí ocelového lanka, ale to není těžké přecvaknout." Momentální cena raftu se v Potápce pohybuje okolo dvaceti pěti tisíc korun. „Za celých patnáct let provozu nás potkala jedna ztráta raftu, ovšem ten jsme hned našli," zavzpomínal včera Jan Ptáček z kempu Branná, „nějací opilci ho večer poslali po proudu. Jednou se nám pokusili raft i ukrást, ale naštěstí jsme zloděje chytili. Kromě těchto dvou událostí se nám nestalo, že by nám někdo loď vzal." Jan Ptáček říká, že hodně záleží na tom, jak jsou vodáci na lodě opatrní. Měli by si je na noc přenést ke stanu a nenechávat je zbytečně u řeky. Mezi stany si pro loď žádný zloděj netroufne.
„Lodě se nám neztrácí," řekl správce půjčovny lodí z kempu Vltava David Zahradník, „často však dochází k záměnám pádel. Míval jsem kdysi jeden druh pádel, teď jich už mám deset druhů. Nějaký vodák ukradne jinému pádlo, ten ho zas vezme někomu dalšímu." 

Dále se půjčovny lodí potýkají s jejich poškozováním. Jan Hanuš dokonce tvrdí, že je to rok od roku horší. Vodáci se podle něj chovají k lodím hrozně, z části i proto, že nejsou jejich. „Zkoumáme, jestli k poškození došlo úmyslně, nebo nešťastnou náhodou. Pokud je vidět, že bylo poškození úmyslné, musí zákazníci loď zaplatit. Při přebírání lodě podepisují fakturu, že za loď zodpovídají," vysvětlil Jan Hanuš.
Ivo Ptáček tvrdí, že už při předání lodě vodákům ukazuje, v jakém stavu loď je a že v tom samém stavu ji chce i vrátit. Zpravidla prý je možné poznat, kdy člověk poškodil loď schválně. „My máme lodě plastové, které se víceméně nepoškodí. Jednou se při vysokém stavu vody stalo, že se loď obtočila kolem stromu a zničila se. Po vodácích jsme však žádné peníze nechtěli, jelikož bylo jasné, že šlo o nešťastnou náhodu. Ale pokud nám vrací loď dva vodáci, kteří kvůli množství vypitého alkoholu sotva chodí a z lodi je vylomená sedačka, tak potom část škody zaplatit musí. Takové situace se však stávají zřídka. Zpravidla se nám lodě vrací v pořádku."
Třicetiletý vodák Vojtěch Tesařík z Plzně zmínil zkušenost, o které vyprávěl i David Zahradník. „Ráno se vzbudíme v kempu. Jsme sbalení, chystáme se vyplout a najednou koukám, že mi chybí pádlo. Hledali jsme ho všude v místech, kde jsme přes noc nechali stát lodě. Potom jsem si v trávě všiml pádla. Bylo sice jiné, než to, které jsem měl já, ale co jsem měl dělat? Myslím, že šlo o náhodu. Někdo si zkrátka spletl pádlo. Vzal si to moje a své tam nechal."