„Tancovala jsem v baletu a když jsem s ním skončila, vedla moje cesta do činohry, kde jsem nastoupila jako inspicientka. Přechod z aktivního pohybu těla ke klidové práci mě přivedl ke cvičení jógy. V době, kdy jsem opouštěla divadlo, jsem cítila ochablé svaly, které se zkracovaly, a začaly mě bolet klouby. Navíc jsem měla problémy s krční páteří, bolesti střílely do hlavy a nedaly se vydržet. Lékařka mi řekla, že svaly musím zpevňovat, a to pro mě byl impuls začít se hýbat,“ vylíčila svůj konec baletní kariéry, kdy jí bylo 38 let a začala cvičit aerobic. Poté power jógu.

Díky letité průpravě v baletu jí power jóga nedělala problém. „Chtěla jsem poznat jógu více do hloubky poté, co nám instruktorka na workshopu řekla, že pozici svíčky cvičí v Indii jogíni, když je období chřipek. To aby nemoci předešli. Jenže nevysvětlila proč a já se to chtěla dozvědět. Začala jsem tedy studovat hathajógu,“ vypráví žena.

„Vystudovala jsem cvičitele jógy druhé třídy v Praze. Ale chtěla jsem stále vědět o józe více. Na filozofické fakultě jsem měla možnost nabýt vědomosti o historii hathajógy s panem magistrem Ondračkou. Spolupracuje s Oxfordem, kde probíhá intenzivní výzkum dějin hathajógy. Dostali jsme se k informacím, které nebyly známé,“ vyzdvihuje studium jogínka.

Hathajóga je podle ní popsána v mnoha knihách jako propojení dvou principů. Ha je slunce a tha je měsíc. „Připodobňuje se k mužskému a ženskému principu. Mužský princip se pojí s levou mozkovou hemisférou a ženský princip s pravou hemisférou,“ říká zkráceně. Hathajóga je podle Živany Stupkové soubor tělesných cvičení propojovaných s řízeným dechem a soustředěnou klidnou pozorností. „V hathajóze pracujeme s konceptem pěti energií těla, které se nazývají prána, apána, vjána, samána, udána," vyjmenuje.

A pokračuje: „Tradice hathajógy, kterou bychom měli ctít i v dnešní době, zdůrazňuje, že jakékoliv úsilí ničí jógu. Cvičení by tedy nemělo vyžadovat v těle žádné úsilí. Říká také, že vše musí být děláno pečlivě až přepečlivě. Pomalu až velmi pomalu. Rychlý pohyb znamená, že tělo nemáte pod kontrolou,“ popisuje se zapálením bruneta s prastarým jménem.

„Mé jméno není žádná zvláštní exotika, jak by se někdo mohl mylně domnívat. Moje matka se takto jmenovala a jméno vybral můj děda, který měl kladný vztah ke knihám. V knize Zeyera Pod jabloní vystupuje Živan. Jméno je i v Radúzovi a Mahuleně. Takže Zeyer měl rád tohle jméno. Je to jméno z doby, kdy se dával Mnislav nebo Budivoj. Svátek mám 25. května,“ směje se manželka Petra Stupky.

Společně však jógu necvičí. A vaření mu ráda přenechá. „Když udělá manžel zapečené brambory, tak jsou vždy dobré, když uvařím stejné jídlo já, už takové není,“ porovná energická žena.