Je tomu třináct let, co se název Třetí meandr dostal poprvé na papír a rýsovací prkna projekčních inženýrů. Nyní začíná sklízet ceny. Jak už Deník informoval v sobotu, slavil Český Krumlov minulý týden velké úspěchy při předávání cen CzechTourism Awards v Berlíně na veletrhu cestovního ruchu ITB Berlin. Vyhrál kategorii nazvanou Nejlepší partner: Město, a to za rekonstrukci a oživení památek na svém druhém břehu, především za opravu synagogy a Domku Egona Schieleho.

„Ocenění si Český Krumlov zasloužil za kontinuální nalézání nových funkcí pro památky a veřejných prostor v historickém centru města, konkrétně za projekty takzvaného Třetího meandru, které jsou spjaté s tímto místem," uvedl ředitel Czech Tourism Berlin Jiří Rosenkranz.

Pro ty, kteří se ještě nezorientovali v tom, o jaká místa Krumlova vlastně jde, připomeňme: První meandr řeky Vltavy obtéká Latrán, tedy podzámčí, druhý meandr samotný střed města. Projekt Třetí meandr postupně zrenovoval nebo znovuobjevil návštěvníkům i obyvatelům města zcela nové nebo staronové lokality v místech proti proudu řeky. Zahrnuje ateliér Seidel, městský park, synagogu, parkovací plochy u mostu u domu dětí a mládeže, zahradní Schieleho domek, jižní terasy a zahradu růží.

Lokalita má své kouzlo. Jak dokládá například Krumlovák Jiří Havlík: „Chodím tam rád a téměř denně."

Jak také Jiří Havlík včera dodal: „Třetí meandr je netypické místo Krumlova právě svou zelení v těsném sousedství klidné řeky. Jako stvořené pro relaxaci. Zajímavé je, že se dá téměř celý přehlédnout z mostu přes řeku. Je to jedinečný a krásný pohled, kde ani parkoviště pro auta není rušivým momentem. Pokud se podaří zachovat a udržet stromovou kulisu, která k tomu místu patří, pak už třetí meandr nepotřebuje zásadnějších proměn," míní Jiří Havlík.
Koneckonců, proměn už v těchto místech bylo dost. Vždyť si stačí vzpomenout na to, jak vypadal prostor sousedící s dnešním rozšířeným parkovištěm pod soudem? V podstatě zázemí stavební firmy se vším, co k tomu patří, kůlny, garáže. Stačí si vzpomenout, jak vypadaly jižní terasy nebo oprýskaný zahradní domek, kde svého času několikrát přebýval Egon Schiele.

Celý článek si můžete přečíst ve středečním vydání Českokrumlovského deníku.