Ten sice Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) už v roce 2017 po několikaletém procesu úspěšně vyvlastnilo, vinou úřednické chyby ale původnímu majiteli za pozemek nezaplatilo. Padesátimetrový pás se tak vrátil do rukou původního vlastníka a vyvlastňovací řízení se muselo opakovat.

Levý jízdní pás téměř jedenáctikilometrového úseku dálnice D3 mezi Ševětínem a Borkem byl tak sice zprovozněn loni v prosinci, ale několik desítek metrů vozovky v něm chybí Úsek auta objíždějí po sousední „staré“ komunikaci I/3. Ta se má letos přebudovat na druhou polovinu dálnice.

Nyní je ŘSD na nejlepší cestě chybu napravit. „Obdrželi jsme rozhodnutí Krajského úřadu Jihočeského kraje o vyvlastnění posledního pozemku pro stavbu dálnice D3 Ševětín – Borek, kterým bylo potvrzeno vyvlastnění i cena,“ oznámil mluvčí ŘSD Jan Rýdl s tím, že dálnice v celém úseku bude hotová v březnu 2020.

Podle čerstvého verdiktu Jihočeského kraje je odvolání majitele pozemku proti jeho vyvlastnění zamítnuto. „Rozhodnutí nabude právní moci po jeho doručení všem účastníkům,“ zmiňuje Jan Rýdl.

Nenastane-li podobně jako v předchozím případě administrativní chyba, může zhotovitel celý pás dobudovat, jakmile na to bude mít kapacitu.

Uleví se tak řadě řidičů. „Myslel jsem, že se mi ta díra v dálnici jen zdá,“ vzpomíná na svou první cestu po nové části budoucí tepny řidič dodávky Jakub Matějka. „Jezdím tudy denně a i když je doprava plynulá, cesta s tím omezením není žádný med,“ dodává.