Jde však o mezinárodně uznávaný den stanovený k výročí stávky newyorských švadlen v roce 1909.

Smyslem tohoto svátku, který se poprvé slavil roku 1911 v Německu, Rakousko-Uhersku, Švýcarsku, Dánsku a Spojených státech amerických, bylo především úsilí o zavedení volebního práva žen. Později se připomínal jako mezinárodní den solidarity žen za rovnoprávnost, spravedlnost, mír a rozvoj.

Politický nádech, který tomuto dni dal komunistický režim, však byl nezpochybnitelný. Svědčí o tom i články v tehdejších regionálních českokrumlovských novinách.

Jiskra
7. března 1963

„Ženy v JZD a na státních statcích v českokrumlovském okrese mají značný podíl na tom, že v minulém roce byl závazek v nákupu masa a vajec překročen a že v zimním nepříznivém období byl zastaven pokles ve výrobě mléka,“ napsal v článku Svátek našich žen předseda ONV Český Krumlov František Samec.

„Ženám za jejich dobrou a příkladnou práci se dostává vysokých uznání. Jenom v zemědělství bylo již v okrese vyznamenáno 40 žen státními vyznamenáními, odznakem 'Budovatel socialistického zemědělství' a 'Vzorný pracovník v zemědělství',“ napsal dále.

Článek pak končí slovy: „Nechť Mezinárodní den žen se stane nástupem československých žen za splnění všech plánovaných úkolů letošního roku, za splnění usnesení XII. sjezdu KSČ.“

Jiskra
10. března 1978

„Osmý březen letošního roku slavíme v době, kdy si s hrdostí připomínáme události před třiceti lety nezapomenutelný únor 1948 a po něm následující dny a týdny, jež se zapsaly do dějin našich národů jako vítězství dělnické třídy a pracujícího lidu, jako dovršení boje za svržení buržoazie,“ zní citace z článku Naše ženy oslavily svůj svátek, který napsala tajemnice OV ČSŽ Věra Fošumová.

„Třicet let výstavby socialismu vtisklo životu žen novou tvářnost. Staly se platnou silou společnosti, aby spoluvytvářely nové materiální i duchovní hodnoty. Byly v prvních řadách mezi průkopníky socialistických metod práce i vztahů mezi lidmi,“ napsala dále Věra Fošumová.

Jiskra
3. března 1988

Okresní týdeník se v tomto vydání omezil v souvislosti s Mezinárodním dnem žen pouze na stručnou gratulaci a otištění básně Františka Branislava Ženám, z níž je i následující úryvek: „O kolik krásy víc že vy jste s námi, když stesk a žal se o dny naše dělí, k vám jdeme ovocnými zahradami a kolik krásy bychom neviděli, kdybychom tolik netoužili po vás.“