Stanou se proslulé amarouny, které populární Návštěvníci přivezli do socialistického Československa z budoucnosti, konkrétně z roku 2484, skutečně potravou příštích desetiletí? Zřejmě ano. Nasvědčují tomu alespoň poznatky z poslední doby, které dávají tušit, že milovníci vepřa–knedla–zela zapitého pivem budou mít brzy po radosti.

Jak včera v Českém Krumlově prozradil barmanský mistr Zdeněk Javorský, do popředí se v jeho oboru dostává nový trend, a sice takzvaná molekulární mixologie. Strašlivý název skrývá ještě strašlivější skutečnost. „Místo klasického gintoniku dostanete rosol, který jako gintonic chutná. Drink tedy nepijete, ale jíte,“ vysvětlil barman.

Dočkáme se kromě ginu, piva či vína v rosolu také třaslavé hmoty chutnající po již zmíněné vepřové? Těžko říct. Po zadání hesla „strava budoucnosti“ totiž internetový vyhledávač nabídl následující odkazy: hmyz, zelený ječmen a sladkovodní řasa.

Nedoufal jsem, že to někdy vyslovím, nebo ještě hůř napíši, ale: zaplaťpánbůh za rosol šmakující po svíčkové.