Natěšení návštěvníci se od rána jen hrnuli. Umění a trpělivost modelářů přišly během dne obdivovat stovky lidí. Některé modely byly propracované do nejjemnějších detailů. "Celkově se nám letos sešlo 428 modelů v různých měřítkách. Soutěžních kategorií je dohromady sedm a vidět můžete například modely letadel, bojovou techniku, lodě, auta, formule, diorama a jiné," upřesnil Robert Lebl, člen Klubu plastikových modelářů Jindřichův Hradec. Pro výherce dětských kategorií byly jako odměny připravené diplomy a stavebnice, dospělí dostali plakety a modelářský rum.

Soutěž v Jindřichově Hradci je celorepubliková a sjíždí se sem lidé z celého Česka. Se svými modely dorazil soutěžit i Vojtěch Mertl z Plzně. Modelářství se věnuje už dvacet let a ke koníčku ho přivedli rodiče. "Můj první model bylo letadlo korzár. Dneska tady mám tři letadla a jednu techniku. Nejnáročnější byl dvouplošník, který jsem s přestávkami stavěl asi půl roku," dodal modelář s tím, že doma ve skříni už má kolem čtyř stovek modelů. Soutěže se účastní i zahraniční modeláři, ti ale letos kvůli covidu nepřijeli.

Na burze se sešlo několik desítek přihlášených sběratelů.
Sběratelé se opět sešli v Písku, přivezli pivovarské suvenýry, pohledy i známky

Modelářství je u nás koníčkem především dospělých. Klub plastikových modelářů v Jindřichově Hradci proto rád přivítá nové dětské členy. "Zájemci se mohou obrátit na jindřichohradecký dům dětí a mládeže. Děti u nás vše potřebné dostanou a mohou si modelářství také nezávazně vyzkoušet. Budeme rádi za každého nového člena, protože dětí je málo. V Hradci jsou jen čtyři, v Kunžaku šest," uvedl František Čaloud, předseda Klubu plastikových modelářů Jindřichův Hradec. Hlavní problém je podle něj v tom, že dnešním dětem chybí trpělivost, která je při stavbě modelů nejvíc potřeba.

Začít se dá v každém věku. Stačí si pořídit stavebnici. "Na trhu existuje řada doplňkových sad nebo doplňků a poslední dobou se rozmáhá také 3D tisk, takže možnost, jak běžné modely vyšperkovat, je bohatá. Cena základních modelů se pohybuje v řádu desítek korun, ty dražší, především pak lodě, vyjdou i nad deset tisíc," vypočítal modelář Robert Lebl.

Jednoduché modely jsou hotové za několik dní, naopak ty náročnější dávají modeláři dohromady i dva roky.

Pelíšky v českokrumlovském letním kině,skupina PRORADOST.
PRORADOST hrálo v krumlovském letním kině Pelíšky