První kolo voleb v okrese vyhrál Andrej Babiš. Na Krumlovsku získal 36,97 procenta, čili 11 473 hlasů. Na druhém místě byl Petr Pavel s 32,63 procenta, která představují 10 126 hlasů.

K volbám na Českokrumlovsku přišlo před čtrnácti dny 66,34 procenta oprávněných voličů, což byla v okresech nejnižší volební účast v Jihočeském kraji. Nejvyšší účast voličů zaznamenalo Táborsko (71,12 %). Průměrná volební účast činila 69,43 %.

Volba prezidenta.Výsledky prvního kola prezidentských voleb na Českokrumlovsku ZDE.Zdroj: Deník

V pátek 2. kola hodně lidí zamířilo brzy po otevření volebních místností k urnám ve Zlaté Koruně i v Dolním Třeboníně. Ve Zlaté Koruně se volby konají v novém obecním úřadě, který se po rekonstrukci přestěhoval ze školy do tamního domu kultury a sportu. Volební komise vítala voliče přicházející z pochmurného studeného počasí venku jarní výzdobou. Stůl komise zdobí rozkvetlé primulky, stejně jako volební urnu, u níž dokonce září i kvítka zlatého bezu.

V Dolním Třeboníně na radnici, která je sídlem okrsku č. 1, je také živo. „Lidé chodí hodně, podobně jako v první kole. Během prvních dvou hodin po otevření už tu bylo odvolit 220 voličů,“ hlásila volební komise.

Ke druhému kolu voleb přicházejí lidé bez hlasovacích lístků, ty obdrží až ve volební místnosti.

Volební místnosti jsou v pátek otevřeny do 22 hodin, v sobotu je pak možné hlasovat od 8 do 14 hodin.