Odevzdat přáníčko Ježíškovi přijela i sedmiletá Karolínka z Českého Krumlova se svými rodiči. Její tatínek, Jakub Kulhavý byl nadšený: „Počasí se vydařilo, jsem rád, že jsme s rodinou mohli strávit příjemné nedělní odpoledne.“ I tatínek pětileté Lucinky Jan Grohman z Frymburku si putování za Ježíškem pochvaloval: „Chodíme sem každý rok, je to pěkná tradice,“ ocenil.

Rozsvícení stromu ve Vyšším Brodě.
OBRAZEM: Voláním Rozsviť se stromečku! rozzářily strom děti ve Vyšším Brodě

I přes nepříznivé povětrnostní podmínky se vydala na Martu spousta lidí. „Jsem velmi vděčný všem, kteří dorazili, velmi si toho vážíme,“ řekl organizátor akce Václav Tomka. „Akce se koná již čtrnáctým rokem a vznikla jako spontánní nápad, aby děti nevkládaly přáníčko pouze za okno, ale aby měly možnost jej vložit do schránky na takovém krásném místě jako je kaple Panny Marie Bolestné na Martě. Výtěžek z akce pak putuje na pomoc sociálně slabším občanům Frymburku.“

Mikulášská nadílka na lipenské stezce v korunách stromů.
Pekelníci řádili na lipenské Stezce korunami stromů

Za frymburskou tradicí nestojí sám. Podílejí se na ní také například Dušan Račák, Václav Svoboda, Jaroslava Mertlová, Ondřej Bodvanský či Jan Šuník. Organizátoři akce tak pokračují ve vzpomínce na Josefa Nováka, významného funkcionáře místního fotbalu.

Lada Sojková