Na Rokytské slati byl dokonce, a to o dvě desetiny stupně, překonán rekord pro teplotní minimum a den 21. července. Je z roku 2013 a tehdy tam bylo naměřená nula. Na Perle je rekord pro tento den dokonce −7 °C (z roku 1996).

Je polovina meteorologického léta

Chladná a vlhká rána souvisejí s prodloužením noci. 21. července slunce vychází v 05.21 a zapadá v 20.55 a je 15 hodin a 34 minut nad obzorem, zatímco o letním slunovratu bylo nad obzorem 16 hodin a 2 minuty, tj. téměř o půl hodiny víc.

Mírné ochlazení někdy přichází také mezi 25. a 29. červencem, jde o tzv. Jakubská chladna. Jak bude na Jakuba, 25. července, se ještě uvidí, nejspíš se skutečně ochladí. Nicméně ještě na sobotu ale pro Jihočeský kraj předpovídají meteorologové třicítky.

Dnes teploty vystoupají k 21 až 24 °C, na horách 17 až 20 °C. I ve čtvrtek u nás počasí bude dál ovlivňovat výběžek tlakové výše se středem nad Britskými ostrovy. Nejnižší noční teploty budou 12 až 9 °C, přes den bude polojasno až skoro jasno a 23 až 26 °C, na horách 19 až 22 °C. V pátek má být o dva stupně víc.

O víkendu bude ze západní do střední Evropy postupovat zvlněná studená fronta, před kterou k nám bude proudit teplý vzduch od jihozápadu. V sobotu večer tak bude od západu přibývat oblačnosti. Nejnižší noční teploty 15 až 11 °C, nejvyšší denní teploty 26 až 30 °C.

Další pranostiky, které se váže k anenskému období:
• Okolo svaté Anky chladné poránky.
• Po svaté Anně léto neustane.
• Zvětšují-li na svatou Annu mravenci své hromady, lze očekávati tuhou zimu.
• Bude-li na svatou Annu bouřka, bude v zimě mnoho závějí.
• Na svatého Jakuba dopoledne léto, odpoledne zima.
• O svatém Jakubě přicházejí silné bouře.