„Hustý!“ vykřikly ve středu spontánně desítky žáků Základní školy Fantova v Kaplici. Stalo se tak ve chvíli, kdy na školní chodbě z úst ředitelky českokrumlovského domu dětí a mládeže (DDM) Jaroslavy Löblové uslyšely, komu pro tento rok náleží titul Nej učitel českokrumlovského regionu.

Absolutní vítězkou ankety, kterou již tradičně uspořádal DDM spolu s Českokrumlovským deníkem u příležitosti Dne učitelů, se totiž stala právě učitelka kaplické „Fantovky“ Petra Gušlová.

„Získala celkem 92 hlasů,“ upřesnila Jaroslava Löblová.

Doplnila, že kaplická angličtinářka uspěla ve velké konkurenci, neboť školáci prostřednictvím 476 hlasovacích lístků na ocenění nominovali celkem 158 učitelů z 10 škol na Českokrumlovsku.

To, že se korunka a diplom nejlepšímu učiteli bude předávat právě v jejich škole, včera nikdo z pedagogů ani žáků kaplické školy až do poslední chvíle nevěděl. Tedy kromě ředitele Libora Lukše a jeho zástupkyně Jany Drdákové.

„Jsem moc rád, že anketu vyhrála kantorka právě z naší školy. Je to motivace i pro všechny ostatní učitele,“ zmínil Libor Lukš. „Pedagogové si zaslouží jakékoliv poděkování nebo ocenění, protože dělat v dnešní době kantořinu, to není žádná sranda,“ zdůraznil ředitel. „Myslím, že paní učitelka bude z výsledků ankety velmi mile překvapena,“ odtušil Libor Lukš těsně před předáváním ocenění.

A měl pravdu. „Jsem v šoku,“ poznamenala Petra Gušlová už s vítěznou korunkou na hlavě. „Takové ocenění jsem vůbec nečekala. Tolik hlasů jsem získala asi díky tomu, že učím v mnoha třídách i na prvním stupni,“ zauvažovala Petra Gušlová.

„Tam, myslím, mě všechny děti mají rády, stejně jako já mám ráda je. Na druhém stupni už se každému žákovi nezavděčíte, tam už vás každý milovat nemůže,“ řekla s úsměvem učitelka roku.

Oslovení žáci tříd druhého stupně ZŠ Fantova si ale Petru Gušlovou nemohli vynachválit. „Paní učitelka je moc hodná, v anketě jsem pro ní hlasovala. Hodiny s ní mě baví, umí totiž zaujmout,“ zhodnotila Veronika Nováková z 6. B. „A když mně nebo někomu ze spolužáků něco nejde, tak nám to vždycky vysvětlí. Jinou učitelku bych na angličtinu nechtěla,“ doplnila školačka.

Slovy chvály nešetřila ani další žákyně třídy 6. B Lucie Vávrová. „Paní učitelka je hodná. A když někdo nějakou látku nechápe, vždy nám všechno vysvětlí znovu a teprve pak začne probírat novou kapitolu,“ řekla.

Obměkčilo novopečenou učitelku roku její ocenění natolik, že teď bude na své žáky hodnější? „Ale já jsem na ně hodná pořád,“ zareagovala Petra Gušlová.

Ta přitom v letošním ročníku ankety Nej učitel nebyla jedinou zástupkyní ZŠ Fantova Kaplice. Svých želízek v ohni měla škola více, a to jak v kategorii učitelů tříd na prvním stupni, tak i mezi kantory vyučujícími různé odborné předměty.

„Nejvíce hlasů přišlo právě od žáků ZŠ Fantova a pak také ze školy ve Větřní, což se odrazilo i na celkových výsledcích,“ doplnila Jaroslava Löblová a připomněla, že výčet odborných předmětů, pro jejichž učitele mohou žáci v anketě hlasovat, se v příštím roce obmění.

Konečné pořadí ankety

ABSOLUTNÍ VÍTĚZ

Petra Gušlová, ZŠ Fantova Kaplice (92 hlasů)

UČITELÉ ANGLIČTINY

1. Petra Gušlová, ZŠ Fantova

2. Renata Binderová, ZŠ Fantova

3. Vanda Steinová, ZŠ TGM Český Krumlov


UČITELÉ BIOLOGIE

1. Jitka Svobodová, ZŠ Fantova

2. Václava Ilkóová, ZŠ Větřní

3. Libor Lukš, ZŠ Fantova

UČITELÉ VÝTVARNÉ VÝCHOVY

1. Jana Drdáková, ZŠ Fantova

2. Jakub Komrska, ZŠ Větřní

3. Simona Kropáčková, ZŠ Fantova

UČITELÉ MATEMATIKY

1. Lucie Jandová, ZŠ Fantova

2. Karel Světlý, ZŠ Fantova

3. Lenka Benešová, ZŠ Fantova

UČITELÉ ČESKÉHO JAZYKA

1. Štěpánka Samcová, ZŠ Fantova

2. Jana Drdáková, ZŠ Fantova

3. Tomáš Bicek, ZŠ Větřní

UČITELÉ TŘÍD NA PRVNÍM STUPNI ZŠ

1. Simona Korbelová, ZŠ Fantova

2. Hana Svitáková, ZŠ Fantova

3. Lenka Gazdová, ZŠ Fantova

4. Aleš Hradecký, ZŠ TGM Český Krumlov

5. Richard Sitta, ZŠ Větřní