Syn fotografa Josefa Seidla, František, si totiž na sezdání se svou láskou musel počkat téměř třináct let.

Jeho osudovou ženou se stala Marie Brodová pocházející z Pohůrky nedaleko Českých Budějovic, kde vyrůstala v německy hovořící rodině. Vzhledem k tomu, že to byla dcera sestry jeho matky, pravděpodobně se znali od dětství. Maruška tedy byla jeho sestřenice. „František vídal Marii zřejmě od mládí,“ říká Petr Hudičák z Fotoateliéru Seidel, který vyhledal údaje a informace v archivech. „Vždyť v deníku popisuje jednu z cest k babičce na Pohůrku takto: Ráno jsme s tatínkem odešli z Krumlova do Budějovic pěšky a maminka za námi přijela odpoledne vlakem.“

František věnoval všechen svůj volný čas činnosti ve spolku Wandervogel, v němž byla dobrovolně organizována německy mluvící mládež v Českém Krumlově. Dalo by se říci, že Wandervogel, tedy Tažní ptáci, byli něco jako skauti. Nacvičovali písně, scházeli se se svými druhy z jiných organizací a podnikali dlouhé pochody kolem Krumlova a na Šumavě.

„František měl rád svou přísnou maminku Františku, často se podřizoval jejím názorům. Po smrti bratra Arnolda v roce 1943 a odsunu dvojčete Helmuta s rodinou do Německa v roce 1946, zůstala starost o maminku na Františkovi. Mohl spolu s ní zůstat v Krumlově díky přátelům i svému věznění gestapem,“ vyprávěl Petr Hudičák.

Neví se, co bylo s Marií za války. Ale po osvobození bydlela v Temelíně a patrně v roce 1946 byla odsunuta do Bavorska. „František neměl po válce na lásky moc času, navíc mu známosti korigovala maminka. S Marií si dopisoval. Po roce 1948 se uzavřela hranice, takže na setkání nebylo ani pomyšlení. Po maminčině smrti se ale zřejmě s Marií dohodl na jejím návratu. Čekal ho velký boj s byrokracií, ale v roce 1958 povolení k návratu Marie získali. Před Vánoci Marie Brodová přijela a hned byla svatba. František pak fotografoval, Marie vařila jako kuchařka.

Bratranec se setřenicí spolu žili až do smrti Františka v roce 1997. Marie Seidlová zemřela v roce 2003.

Inspirujte se příběhem a napište nám, jak jste vy potkali svou lásku! Zapojte se do soutěže Českokrumlovského deníku pořádané spolu s Fotoateliérem Seidel o nejhezčí příběh Jak jsem potkal svoji lásku nebo pošlete hezkou fotografii se zamilovanou tématikou! Ve hře jsou atraktivní ceny, jako valentýnská restaurace v krumlovské restauraci či valentýnské odpoledne pro zamilované včetně valentýnského focení ve Fotoateliéru Seidel.