„Odlišností od loňských ročníků je jedna novinka – lesní disciplína, kdy vozatajové musí naložit hranici dřeva, projet s ní slalom a znovu ji vyskládat“, říká Pavel Talíř, starosta Kaplice a zároveň jeden ze spolupořadatelů soutěže. Zbylé tři disciplíny jsou po všechny ročníky stejné, provázejí soutěž od samého začátku. Slalom jedno- a dvouspřeží spočívá ve vedení koní, couvání, přesnosti při průjezdu mezi balíky a dalších úkonech.

2. ročník turnaje Kaplický beach na koupáku, který se konal 17. srpna 2019.
Beachvolejbal na koupáku: Dvojnásobná účast a atraktivní sportovní výkon

Hlavní a divácky nejatraktivnější disciplínou je ovšem orba. Vozatajové musí zorat deset brázd, komise hodnotí, jak jsou rovné, pravidelné či zda jsou stejně hluboké. Může to znít jednoduše, ale ve skutečnosti je velmi obtížné udržet pluh rovnoměrně zatlačený v zemi a nevybočovat ze směru orby. Zástupkyně dalšího z pořadatelů, ředitelka MAS Pomalší Eva Tarabová, k soutěži konstatovala: „Sjíždějí se k nám soutěžící z celého Jihočeského kraje, letos jich bylo jedenáct. Hlavní cenu za orbu vyhrál pan Jan Šedivý ze Smrhova. Akci pravidelně navštěvuje dvě stě až čtyři sta diváků. Nejstaršímu účastníkovi v historii Smrhovské brázdy je osmdesát pět let, loni soutěžil a letos se zúčastnil pouze jako divák.“

Vidět orat či jinak pracovat tažné koně, to byl pro návštěvníky jistě zážitek. „Je určitě dobré připomínat si a udržovat dovednosti našich předků. Kdo letos tuto soutěž propásl, může si rovnou zapsat do kalendáře ke třetí srpnové sobotě 2020 Smrhovská brázda – 15. ročník,“ doplnila Eva Tarabová.

Martin Střelec