Potřebujete si vyzvednout složenku, nahlásit nějakou úřední změnu či zkrátka potřebujete na obecní úřad, ale v pracovní dny to nemáte šanci stihnout? Zvláště, pokud lidé dojíždí do práce daleko, bývá návštěva takové instituce bez nutnosti brát si na to dovolenou takřka vyloučenou možností. Ne však ve Frymburku. Jednou do měsíce si tu můžete úřední záležitosti vyřídit i v sobotu dopoledne.

„Jsme rekreační oblastí a někteří naši obyvatelé jezdí za prací do Rakouska nebo do Prahy," nastínil důvod rozšíření úředních hodin starosta městyse Oto Řezáč. Lidí, kteří se na úřad nemají šanci dostat během pracovních dní je tu tedy dost.

„Jednou měsíčně máme úřad otevřen pro běžnou agendu, pro ověřování podpisů, pro přihlášení k trvalému pobytu, pro podání na podatelnu, pro různé matriční úkony a tak dále," dodal včera starosta Řezáč.

Rozšíření úřední doby ve Frymburku funguje během celého roku a městys vždy avizuje konkrétní datum ve svém zpravodaji.

Část agendy také mohou lidé o víkendu vyřídit v Infocentru a to jak v sobotu, tak v neděli. To se ovšem podle starosty může v mimosezónní čas měnit. „Stále totiž narážíme na různé zákonné předpisy, které nám nedovolují navýšit limity pracovníků, přesčasy a podobně. Očekávání občanů se zvyšují, ale naše možnosti se snižují," shrnul výstižně Oto Řezáč.

Jako doklad toho, že Frymburk žije celoročně úředně i o víkendech může sloužit i fakt, že radnice tu ročně úředně odbaví i čtyřicet svateb.