Vyšebrodští pořádají tradičně v dubnu symbolické odemykání stezek, které tentokrát proběhlo na výšlapu po zaniklých obcích a krásách přírodního parku Vyšebrodsko, jenž završil výstup na vrchol Vyklestilky, známého vyhlídkového místa nad Vyšším Brodem.

Téměř padesátka turistů se 8. dubna v 10 hodin sešla na vyšebrodském náměstí, odkud se na výšlap vyráželo. Čekal tu na ně autobus, který je vyvezl pár kilometrů nad Přední Výtoň a odtud pokračovali pěšky přibližně patnáct kilometrů dlouhou trasou přes zaniklé obce Kapličky a Krásná Pole, takzvaný cikánský hrob a Vyklestilku zpět do Vyššího Brodu. Poslední část výšlapu pak kopírovala Menší Vltavici a naučnou Opatskou stezku až k cisterciáckému opatství.

V místě, kde stávala v 50. letech minulého století zničené obec Kapličky, čekalo na účastníky občerstvení v podobě domácích koláčů a čaje. Ti, kteří přišli připraveni, mohli si na ohni opéct voňavé špekáčky.

Organizátoři se navíc rozhodli připojit k celorepublikové akci Ukliďme svět, ukliďme Česko. „Nebyl to plán od samého začátku. Několik dní před samotným odemykáním jsme si uvědomili, že na stejné datum připadá i tato akce. Využili jsme toho a připojili se, sice ne oficiálně, nikde jsme se neregistrovali, ale chtěli jsme toho využít," vysvětluje Karel Troják z vyšebrodského městského kulturního zařízení. Úklid stezek se asi nejvíc zamlouval dětem, které se odemykání také zúčastnily a nadšeně přebíhaly z jedné strany stezky na druhou a hlásily každý úlovek. „Děti našlapaly snad dvakrát tolik kilometrů než ostatní, jak poctivě kolem cesty sbíraly všechen nepořádek," dodává Troják.

Autor: Jan Straka