„V uplynulém týdnu přibyl do našich statistik jediný případ klíšťové encefalitidy a dvanáct potvrzených případů lymeské boreliózy. K dnešku evidujeme v Jihočeském kraji celkem sto pět případů klíšťové encefalitidy, to je výrazně více než vloni, kdy to ve srovnatelném období bylo padesát devět případů. Potvrzeno je i dvě stě padesát devět případů lymeské boreliózy. Aktivita klíšťat je na příští dny předpovídána na stupeň pět, to je na desetibodové škále středně velké riziko,“ uvedla ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.

Největší výskyt klíšťové encefalitidy evidují hygienici na Českobudějovicku, kde bylo k pátku 40 potvrzených případů, 15 jich bylo na Českokrumlovsku a Táborsku, 12 na Prachaticku, 10 na Jindřichohradecku, 9 na Strakonicku a Písecko hlásí 4 případy.

Testování na koronavirus. Ilustrační foto
Koronavir si přivezli i z pobytu ve Františkových Lázních či z dovolené na Lipně

„Od minulého týdne přibylo dvanáct potvrzených případů lymeské boreliózy. K pátku v kraji evidujeme dvě stě padesát devět případů, o devět méně než ve srovnatelném období vloni. Nejvíce případů je v této sezóně na Českobudějovicku, aktuálně osmdesát pět. Sedmačtyřicet případů je na Jindřichohradecku a třiačtyřicet na Táborsku. Českokrumlovsko má jedenatřicet případů, Písecko devatenáct, Strakonicko a Prachaticko po sedmnácti,“ uvedla epidemioložka KHS Jihočeského kraje Jitka Luňáčková.

Podle informací Českého hydrometeorologického ústavu je předpověď aktivity klíšťat na víkend a na pondělí na "pětce", což znamená středně velké riziko

Přesto doporučení k ochraně zní: Použití repelentu, nesedat a nelehat v porostech, nevstupovat do křovin. Večer a ráno prohlídka těla, případně odstranění klíšťat.