Jako nehoráznost to vidí starosta Železné Rudy Filip Smola. „Tohle chování je naprosto nepřípustné. Jde o maximální drzost, kterou by si neměl nikdo dovolit. Měli by sem jezdit jen lidé, kteří se chovají ohleduplně k přírodě, ale k místním obyvatelům,“ okomentoval Deníku starosta.

Spolupráce policistů a strážců parku trvá již několik let a má hlavně preventivní charakter. Jejich cílem je předcházet porušování právních předpisů a pravidel, která se pojí k chráněnému území, a chránit životy a zdraví lidí v těžko přístupných lokalitách, řekla ČTK policejní mluvčí Hana Kroftová. Za vážná porušení pravidel a přestupky ale lidem hrozí i vysoké pokuty. „Společné hlídky, které jsou jednou z osvědčených forem spolupráce, dělají policisté a strážci během celého roku, nejčastěji pak v době zvýšené návštěvnosti jako je letní nebo zimní období," řekla mluvčí.

Ilustrační snímek.
Opilá cyklistka skončila v nemocnici, řidič rovněž pod vlivem přišel o řidičák

Vzhledem k rozsáhlému a členitému území se turisté na Šumavě mohou setkat zejména se společnými cyklohlídkami železnorudských policistů a strážců parku. V horském terénu najezdí kolem 50 kilometrů za den. S přestupky turistů, kteří například zajedou autem přes zákaz vjezdu, koupou se v ledovcových jezerech nebo vjedou na kole mimo vyznačenou cestu, se šumavští strážci setkávají nezřídka. Tak velký přestupek, jaký zjistili nyní u skupiny německých turistů, ale obvyklý není. „Vjezd autem několik kilometrů za zákaz vjezdu, rozdělávání ohně a táboření, tak velký přestupek je výjimečný. Za spáchaný přestupek dáme blokovou pokutu. Její výše přímo na místě může dosáhnout až 10 000 korun, ve správním řízení může být i vyšší," řekl Jan Chudý ze strážní služby parku.

S přestupky, kdy si lidé pletli plochy šumavských jezer s kluzišti, se setkávali hojně v době koronavirových opatření, kdy na Šumavu mířili lidé z celé republiky. Nevadilo jim právě i již zmiňované parkování tam, kde to není povolené. Mnohde Šumava vypadala jako jedno velké parkoviště.

Mezinárodní folklorní festival v Klatovech.
Nádvořím jezuitské koleje zněl folklor, začal tím 27. ročník festivalu

Policie ve čtvrtek a v pátek navíc v okolí Železné Rudy a Modravy organizuje i preventivní akci. „Chceme oslovit co největší počet návštěvníků a připomenout jim základní pravidla správného a bezpečného chování v této krajině, a to ať už se jedná o chodce, cyklisty či řidiče vozidel. Budeme připomínat, že vstup osob mimo značené stezky může znamenat velký problém. I zdatní turisté se mohou v náročném terénu ztratit nebo zranit. S ohledem na vlastní bezpečí, ale také na přírodu, proto upozorňujeme, jak je důležité pohybovat se pouze po vyznačených stezkách," popsala Kroftová.

Policisté se ale zaměřují také například na parkování na vyznačených místech či na nerespektování zákazu vjezdu do lesů a na dodržování veřejného pořádku.