"Když jsem jel do práce z krajského města do Velešína, stála u křižovatky na Holkově v protisměru policejní hlídka, takže mě nezastavila," popsal svou ranní cestu do práce Tomáš Kysela z Českých Budějovic. "Potvrzení od zaměstnavatele jsme obdrželi v práci dneska."

Jedním ze šoférů, který kontrolu ve stejném místě zažil na vlastní kůži, byl třicetiletý Václav Capl z Českobudějovicka. "Policisté mě zastavili při cestě domů z velešínského Jihostroje. Bral jsem si půldenní dovolenou, takže jsem jel z práce dřív. Hlídka kontrolovala každé osobní auto. Setkání s policisty se odehrálo v pohodě. Policista řekl: Vidím, že máte potvrzení ze zaměstnání, je to v pořádku, můžete jet dál."

Hasičů začínají výjezdy k požárům trávy a ohnišť.
Požáry po pálení trávy a na jiných plochách opět začínají hasit hasiči

Václav Capl připustil, že nová omezení se ho dotýkají poměrně dost. "Ale žít se s tím dá," připustil. "Je spíše otázka, jestli to přinese kýžený přínos." Covid-19 prodělal během listopadové špičky. "Karanténu jsme strávili společně s přítelkyní, oba jsme měli lehčí průběh," vyprávěl Václav Capl, který má většinu svých příbuzných včetně rodičů na Českobudějovicku, ale jeho přítelkyně je na tom jinak. Rodiče má v jiném okrese a fakt, že je po dobu locdownu nenavštíví, ji nijak neuklidňuje, protože potřebují například nakoupit. "Láme si teď hlavu, jak to udělat," říká Václav. Capl. "Je to nová situace - a starejte se, lidi. Opatření pořád omezují svobodu lidí, ale nevím, jestli řeší ten nešvar, že mnozí lidé pozitivní na covid karanténu nedrží."