„Voda stoupla asi jen o půl metru níž, než v roce 2002," dodává Josef Fousek k situaci. Jediné štěstí zatím dobrkovičtí mají v tom, že funguje elektřina a tak mohou přijímat zprávy z okolí a také je posílat.

A nezbývá, než čekat až voda opadne. „Směrem od benzínové pumpy na Český Krumlov je Polečnice rozlitá a kromě nedělního poledne, kdy hladina mírně opadla, se voda vrátila zpátky do stejné výše. To vypadá, že i okolní kopce, odkud teče, jsou plné a žádnou vodu už nepojmou," dodal Josef Fousek.

Situace je v Dobrkovicích napjatá už od neděle, kdy už Nové Dobrkovice byly pro okolní svět odříznuté. Snímky rozbouřené říčky, která se jindy jen tak lehce plouží v půlmetrové výši po dně svého koryta a která zčistajasna ukrajuje okolní krajinu kolem obce, poslat do redakce Českokrumlovského deníku Pavel Houska mladší.

Nové Dobrkovice jsou městskou částí Českého Krumlova a zcela je odřízla rozvodněná říčka Polečnice, která o něco níže po proudu uzavřela hlavní výpadovku z Českého Krumlova směr Kájov, Hořice na Šumavě a Černá v Pošumaví nebo na Chvalšiny.

Polečnice má na svědomí také velké škody z roku 2002, které se svým rozsahem vyrovnaly a v některých místech předčily i škody na Vltavě v Českém Krumlově. Jindy klidný a takřka nenápadný potok, se změnil v běsnící živel. A v prostoru Chvalšinské stojí prakticky všechna větší sportoviště města, zimní stadion, volejbalové i tenisové kurty, fotbalový stadion, plavecký bazén i sportovní hala. Vše bylo tehdy pod vodou a zčásti je i nyní.

Na protipovodňové zkrocení Polečnice zatím nejsou dotační peníze.

Ani jedenáct let po povodních není koryto nebezpečné říčky a okolí upraveno tak, aby se nic podobného událostem roku 2002 neopakovalo nebo postup vody alespoň nezmírnilo. Projekt protipovodňových opatření je sice připraven, ale dlouho stál kvůli nekonečným soudním sporům o existenci či demolici kulturní památky, malého dvouobloukového mostku na Chvalšinské.

Dvouobloukový mostek se totiž podle některých názorů stal v srpnu roku 2002 stal hrází, u níž se hromadily naplavené trámy, stromy a další materiál. To už by sice mělo být vyřešeno a kolem mostku by měl do budoucna vyrůst jakýsi bypass, jenž by odváděl vzedmutou Polečnici částečně bokem, ale vše se řešilo tak dlouho, až začalo chybět to nejpodstatnější: dotační peníze. Protipovodňová opatření jsou totiž hrazena z programu Podpora prevence před povodněmi II. Ten byl vyhlášen na období 2007-2013 a v současné době už není obcím umožněno do tohoto programu přihlašovat jakékoliv návrhy.

Další podobný dotační titul bude možná otevřen v roce 2014. Ale nikde není záruka, že další běh dotací skutečně bude a že pravidla se skutečně výrazně nezmění