A je to trasa lákavá a příjemná, protože na rozdíl od předchozí cyklotrasy vede těsně kolem lipenského jezera.

„Cyklotrasa je hotová, nyní čekáme na vydání kolaudačního rozhodnutí,“ informoval starosta Horní Plané Jiří Hůlka, v jakém stádiu výstavby se stezka nachází. „Nový úsek po pobřeží je dlouhý 1,7 kilometru. Stezka je čtyři metry široká, což je o metr více, než je šířka cyklostezky mezi Frymburkem a Lipnem.“ Město stezku buduje po etapách.

A nahrazuje jí starou cyklotrasu tak, aby nevedla po frekventované silnici a byla pro cyklisty maximálně bezpečná. Cyklostezka tedy navazuje na dříve vybudované úseky, kdy v první etapě vznikla zhruba dvoukilometrová stezka od přívozu v Horní Plané k lokalitě U Kukačků, v druhé etapě zhruba stejně dlouhá stezka od lokality U Kukačků do osady Hory u Perneka. Nová třetí etapa je ještě označena cedulemi o zákazu vjezdu, ale mnozí cyklisté už toho nedbají. „Tlak lidí je tak silný, že se tomu nedá zabránit. Z toho je vidět, jak velmi je ta stezka potřebná,“ podotýká Jiří Hůlka.

V Jenišově navíc vzniklo rozšířením vozovky nové parkoviště, které pojme pět osobních automobilů.

Třetí etapou ale budování stezky nekončí. V přípravě je společné dílo města Horní Planá a obce Černá v Pošumaví, kterou je cyklostezka od vlakového nádraží v Hůrce přes hráz do Černé. „Nyní se připravuje projektová dokumentace,“ říká Jiří Hůlka. „To bude na výstavbu nejtěžší úsek, protože povede přes hráz tak, aby cyklisté byli vyloučeni ze silnice a jeli po bezpečné dráze.“

Hornoplánská cyklostezka, která je určena ale i pro pěší a in-line bruslaře, je součástí vznikající páteřní šumavské cyklotrasy, kdy je hlavní vizí vytvořit magistrálu propojující Šumavu od Železné Rudy až do Vyššího Brodu.