U jedné z doručovatelek pošty v Mladé Vožici byl v úterý potvrzen výskyt koronaviru. Proto byla v odpoledních hodinách pobočka pošty uzavřena a všem tamním zaměstnancům nařízena karanténa.

„Ve středu na mladovožické pobočce probíhala dezinfekce veškerých prostor. Od čtvrtka na zmíněné poště fungoval náhradní tým zaměstnanců, kteří nepřišli s nákazou do styku,“ uvedl tiskový mluvčí České pošty Ivo Vysoudil.

Na Táborsku bylo do té doby potvrzeno šest aktivních případů koronaviru. To se však během čtyřiadvaceti hodin výrazně změnilo a jejich počet vyskočil na třináct.

Ilustrační foto.
Mladovožické pošťačky musí do karantény. Budova prošla dezinfekcí

Kolik z nich má přímou souvislost s mladovožickou poštovní doručovatelkou, se zprvu redakci nedařilo s určitostí zjistit. Táborská okresní hygiena vyjádření odmítla s odkazem na kraj. Přes opakované snahy však ve čtvrtek nebylo možné se ředitelce krajské hygieny Kvetoslavě Kotrbové dovolat.

Leccos se však dá odvodit z vyjádření starosty blízké Bělče Stanislava Šmejkala, jak je zveřejnil na facebooku obce. „K dnešnímu dni jsou známy informace o více nakažených lidech z okolí Mladé Vožice. Jak probíhají testy, čísla postupně v malém počtu narůstají,“ uvedl.

Podle vyjádření mladovožického praktického lékaře Miroslava Smažíka bylo včera v Mladé Vožici a okolí evidováno sedm případů aktivního koronaviru.

Pošta v Mladé Vožici zavřela kvůli koronaviru u své doručovatelky.
Pošta v Mladé Vožici zavřela kvůli koronaviru u své doručovatelky

„Pozitivních případů přibývá, více jich je v blízkém okolí než přímo ve městě. Dá se čekat, že se počet bude v souvislosti s testování dále zvyšovat,“ uvedl Miroslav Smažík.

Zároveň zdůraznil důležitost zvýšené osobní hygieny a dodržování sociálního distancování. „V uzavřených místnostech doporučuji nošení roušky, častou dezinfekci rukou a omezení kontaktů mezi lidmi,“ upřesnil. Do zdravotnických zařízení mají pacienti docházet vždy s rouškou a až po telefonickém objednání.

Kvůli výskytu covidu u dítěte ze středních Čech byl minulý týden uzavřen i dětský tábor mladých hokejistů v Blatnicích u Pojbuk. Jedenáct potvrzených případů je také v dvacet kilometrů vzdáleném Pacově.