Krajtu na náměstí není vidět často. V úterý se s ní na výzvu Deníku mohli vyfotit všichni zájemci. Fakír Petr Braun nabízel svou parťačku Scarllet k „pochování“. I to je cesta, jak se mohou lidé zbavit nezdravého strachu z hadů. Dvaačtyřicetikilová 19letá krasavice, která s Petrem spává, když vystupují mimo blízké okolí domova, v některých budila hrůzu, jiní odešli s životním zážitkem.

Dokonce pusinku si dala se škrtičem Veronika Plachá ze sekundy budějovického Česko-anglického gymnázia. S hadem se již setkala u kamaráda. To její spolužačka Lucie Divišová se dost bála, ale nechala se přesvědčit k focení. „Je to dobrý, asi už nebudu mít tak velký strach,“ připustila potom.

Stavba dálnice. Ilustrační foto.
Dálnice se má u Českých Budějovic začít stavět na podzim

Některé sedmačky z dříteňské základní školy se hrůzou odvracely. Pro Andreu Šílenou v tu chvíli platilo nomen omen, neboť byla šílená strachy. Poté, co ji fakír přiměl k prvnímu kontaktu s plazem, prohlásila: „Je to furt nechutný, nesnáším hady. Vždycky jsem si myslela, že jsou slizcí, ale nejsou.“

Na dobré cestě ke kladnějšímu vztahu k hadům je podle svých slov Jaroslav Konvalina z Hluboké nad Vltavou: „Doteď jsem se bál, ale v této atmosféře je to něco jiného než je potkat v přírodě. Vůbec to nebylo nepříjemné.“ Velmi nadšeně reagovala na Scarllet kolem krku Petra Bláhová, jež by se s ní mazlila celý den. „Miluju všechna zvířata. A bratr hady chová,“ svěřila se.

Ilustrační foto
Poslední rozloučení v českobudějovickém krematoriu