VYBRAT REGION
Zavřít mapu

OBRAZEM: Jak chutná palmový olej, umožňovali zájemcům poznat studenti v Kaplici

Kaplice – Dobroty z domácí kuchyně a pamlsky zakoupené byly v úterý odpoledne k ochutnání v areálu kaplického gymnázia.

7.6.2017
SDÍLEJ:

Degustace a porovnání byly možné v letní učebně ve dvoře kaplické střední školy na Linecké.Foto: Deník/Zuzana Kyselová

Každý mohl zajít a na vlastní chuťové buňky se tak přesvědčit, jaký je rozdíl mezi tím, když potraviny obsahují nebo neobsahují palmový olej. Kaplická střední škola se totiž jako jediná ze škol na jihu Čech zapojila do ekoprojektu Menu pro změnu.

„Palmový olej si u nás lidé nakupují ne na vaření, ale spíše jako kosmetický produkt třeba do mýdel,“ přiblížila, oč studentům jde, učitelka kaplické školy Jitka Leisková. „Palmový olej je výrazně levnější, než ostatní potravinářské oleje, proto ho potravinářský průmysl tolik používá. Výrobci ho dávají prakticky do všeho. Najdete ho hlavně v cukrovinkách nebo smažených jídlech.“

Čím dál více lidí si uvědomuje, jak je zhoubné lavinovité šíření palmových plantáží na úkor původních pralesů nejenom pro živočichy, především orangutany, jež v nich žijí, ale i pro samotné lidstvo.

„Naše škola se pyšní titulem Ekoškola,“ pokračovala Jitka Leisková. „V rámci setkání koordinátorů jsem za školu přijala nabídku zapojit se do projektu Menu pro život a ze sedmi témat jsme si zvolili problematiku palmového oleje.“ A tak většinou studentky gymnázia a obchodní akademie napekly rozmanité pečivo na sladký i slaný způsob a pro porovnání přidaly produkty, jež obsahují palmový olej. Vše nabízely k ochutnání zájemcům v letní učebně ve dvoře školy.

„Pomáhala jsem akci vymýšlet,“ říkala Natálie Žitníková z Rejt, z 2. ročníku obchodní akademie. „Tato problematika mě zajímá, viděla jsem o ní řadu dokumentů a hodně mě to dojalo. Při ochutnávce je opravdu poznat rozdíl mezi tím, kde palmový olej je, a kde není. Zajímám se o to také proto, že se snažím jíst zdravě.“

„Jsem členem školního ekotýmu,“ řekl kvintán Karel Mrzena z Hubenova. „Chtěl jsem na akci upéct domácí cookies, ale nějak jsem si popletl datum. Cookies, které dělám já, jsou vláčnější, než ty s palmovým olejem, které jsou takové vyschlé a jako by umělé.“

„Jsme rádi, že se připojila Kaplice,“ ocenila koordinátorka projektu Menu pro změnu Ivana Moravcová. „Je přínosné, když se přidá střední škola, protože starší děti jsou kreativnější a leccos pěkného vymyslí. V projektu nejde jenom o samotné to jídlo, ale také o to, vést děti k tomu, aby o problému více přemýšlely a uvědomily si, že co děláme, má dopad na svět kolem nás.“

Autor: Zuzana Kyselová

7.6.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

I.A třída: Větřní si polepšilo na desáté místo

Ilustrační foto

Šofér řídil Alfa Romeo, přitom nesměl

Medvědi vytěžili z víkendového dvojkola pět bodů

Vimperk, Č. Krumlov - Napilno měli hokejisté v krajské lize, když si o předposledním říjnovém víkendu odškrtli hned dva odehrané zápasy.

Duel o stříbrnou příčku v tabulce přeboru vyhrála Smrčina

Českokrumlovsko – Na okresních trávnících bylo v soutěžích mužů na programu deváté podzimní kolo.

Někdo zatoužil po drobných v kasičce WC

Kaplice - Policisté informovali, že se někdo vloupal do kasičky na veřejné toaletě.

Zajděte si do sportovní haly na burzu škol a učilišť

Český Krumlov - Tak velká burza tu ještě nebyla.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT