"Každý rok vyrábíme část masek nových podle aktuálního tématu," vysvětlila pedagožka výtvarného oboru Dita Průchová. "Tentokrát to je Divadlo bez opony a máme tři okruhy masek. Jsou to masky inspirované komedií dell´arte, japonskou tragédií nó a čínskou operou." K vidění byly kromě nových masek ze ZUŠ a masek z předešlých ročníků také "divadelní klobouky", které vyrobili studenti a studentky školy sv. Anežky.

"Masky kašírujeme z papíru a tapetového lepidla na sádrová kopyta," doplnila Dita Průchová. "Každé dítě si dělá masku na svou hlavu a trvá jim to docela dlouho, některým to zabere téměř tři měsíce." Masky vyrábějí děti od čtvrté třídy nahoru, ale některý rok vyrábí jen jedna skupina, jiný rok tři. Nedělají je častěji než jednou za dva roky. "Kostýmy si většinou dělají doma, ale o víkendu míváme i dílnu, kde je s rodiči dokončují."

Kvůli chřipkové epidemii řady masek v průvodu sice znatelně prořídly, i tak jich ale bylo plné náměstí. "Takhle nemocný průvod jsem ještě nezažila," postěžovala si další učitelka výtvarného oboru Jana Holcová. "Patnáct, dvacet dětí volalo a omluvilo se, a to nevím, jestli nějaké nebudou chybět bez omluvení."