„Za dva dny se u nás vystřídá asi 14 základních škol z celého regionu, tj. většina,“ říká vedoucí SPV Pavel Postl. „Chceme v nich probudit zájem o řemeslo, deváťáci podávají přihlášky letos, osmáci budou mít rok na rozmyšlenou.“

Pavel Postl zatím netuší, kolik dětí se jim letos na řemeslo přihlásí. „To uvidíme, až přijdou přihlášky. O řemesla je bohužel minimální zájem. Je to špatně, ale je to i tím, že stát řemesla nezajímají. V 90. letech se razil trend ‚kdo nemá maturitu, není nic‘. Přitom na západ od nás je dobrý řemeslník stejně vážený jako lékař nebo právník. Tady i ze strany společnosti převažuje třeba vůči zedníkům opovržení. Jako by to bylo povolání za trest," dodává.

Vidí ale světýlko na konci tunelu. "Zdá se mi, že už se to trochu mění, protože řemesla na trhu nejsou. Měly jsme navíc populačně slabé ročníky, teď se to teprve startuje. V loňském roce jsem tušil, že se nábor nepovede. A letos mám z toho lepší pocit. Mění se i nastavení v základních školách. Zakládají pracovní činnosti, dílny, kde učí děti manuální práci. Ale bude to trvat, než se to zase rozjede, já tomu ale věřím. Nic jiného nám ani nezbude."
Jak si žáci základních škol Dny řemesel užili, se podívejte v naší galerii.

Psí Vánoce v krumlovském útulku byly opravdu štědré, vybralo se přes tunu krmení a přes 25 000 korun.
OBRAZEM: Psí Vánoce byly štědré, zvířectvo dostalo přes tunu krmiva