"Tohle je už třetí demonstrace, kterou v Krumlově svolávám," řekl organizátor sedmi desítkám demonstrantů, kteří se na krumlovském hlavním náměstí sešli, a přidal důvody, proč to dělá. Vysvětlil, že demokratické strany mají samočistící mechanismus a své zkorumpované představitele vyhází, což ale u hnutí ANO současného premiéra neplatí. "Co mě vedlo k pořádání demonstrací? V mém případě to byly tři šoky, které otřásly mými hodnotami. Začalo to vstupem Andreje Babiše do politiky a jeho opakovaným zvolením. Pak přišel druhý šok: zjistila se naprosto šílená věc, že premiér nechal s největší pravděpodobností unést vlastního syna na Ruskem okupovaný Krym. Pokud šlo opravdu o únos, musely se na něm podílet ruské tajné služby, které tím získaly zdrcující kompromitující materiál na klíčové představitele našeho státu. Tehdy jsem svolal první demonstrace. Třetí šok přišel teď, když premiér reaguje na předložení návrhu na svou obžalobu výměnou ministra spravedlnosti, pod kterého přímo spadají státní zástupci i soudci, kteří budou o věci dále rozhodovat."

V pondělí se po celé zemi demonstrovalo proti premiérově snaze narušit nezávislost justice. "Můžeme společně dokázat, že na svobodě, demokracii a právním státě záleží lidem napříč regiony, věkem, společenským postavením i politickými názory, a vyvrátit tu neustále omílanou věc, že obyčejný člověk Babiše podporuje, která přispívá k nesmyslné a zbytečné polarizace naší společnosti."

Demonstrantům jde o to, aby se ministryní spravedlnosti nestala Marie Benešová. "Je to otevřená spojenkyně premiéra Babiše, která by tak získala kontrolu nad těmi nejzásadnějšími kauzami, nejen nad Čapím hnízdem, ale i například nad vyšetřováním údajných manipulací zakázek v Lánech," píše se v prohlášení spolku Milion chvilek. "Účelové ovládnutí ministerstva spravedlnosti kandidátkou, která může kdykoliv prosazovat vliv Hradu a premiéra, což ostatně činila i v minulosti (například návrhem změny trestního zákona o právní odpovědnosti firem), by znamenalo zásadní poškození nezávislosti justice, které by se mohlo stát v případě personálních zemětřesení v soustavě státního zastupitelství, popřípadě jmenováním ´těch správných soudců´ fatálním. Proti náhlé výměně Kněžínka za Benešovou se ozvala i Soudcovská unie, podle níž tato změna zakládá pochybnosti, zda je v České republice dodržován princip rovnováhy státních mocí a zda nedochází k porušování principů právního státu."