Přímo se nabízí otázka, proč to vlastně děláte?
Na to je jednoduchá odpověď: protože je miluju a mám možnost je mít doma a pomoct jim. Nedokázala bych jen tak v klidu žít s vědomím, že někde trpí, hrozí jim smrt a já nic neudělám. Jsem sice vyčerpaná, finančně na dně a psychicky pode dnem, ale šťastná. Starost o ně mne naplňuje, dává mi smysl a považuji ji za normální a morální. Největší odměnou je, když se mi podaří je uzdravit nejen fyzicky, ale taky psychicky, a najde se jim milující domov.

Jak to všechno začalo?
Bylo to asi před pěti lety, kdy jsem čím dál častěji na internetu viděla psy v ohrožení, ani jsem netušila, že je to tak velký problém. Pomáhala jsem různě, finančně, materiálně, jak se dalo. Ale časem jsem měla pocit, že dělám stále málo, a tak jsem slíbila pomoc s umístěním prvních pejsků. Během týdne jsem kromě svých dvou psů měla další tři. Netušila jsem, jak to při své časově i fyzicky náročné práci a dvou dětech a rodině zvládnu, ale podařilo se. A pak už to šlo ráz na ráz, přišel další a další a další…

Ilustrační snímek
Mladík z Prachatic brutálně napadl psa, hrozí mu dva roky vězení

Pomoci můžete i vy! Péče o psy je drahá, nejen ta veterinární, a bez pomoci dobrých duší to nejde. Co v útulku Pes pro život potřebují, najdete na jeho FB profilu nebo na webu pesweb.cz/cz/docasky- roudne. Anebo můžete přispět také finančně na transparentní účet 2400906767/2010, kde můžete sledovat, na co přesně peníze jdou.

A je to lepší, po pěti letech zkušeností?
Je to neustálý boj o přežití, nervy, stres, vyčerpání a pocit bezmoci. A najdou se i lidé, kteří vás namísto pomoci urážejí, i když víte, že děláte, co můžete. Nejezdíme na dovolenou, jen občas na výlet s dětmi. Přišla jsem o soukromí a osobní život, jsem pomalu veřejnou osobou s povinností být neustále na příjmu. Málokdo si umí představit, jak je pomoc psům náročná. Když nemáte na veterinární náklady a potřeby, nemůžete pomáhat. Lidé vám darují krmivo a třeba i finančně přispějí, ale to bohužel nestačí a můj plat není tak zázračný, aby pokryl vše ostatní. Dnes zjišťuji, že pomoc pejskům není ani o psech, ani o penězích, ale o dobrých lidech.

Co byste vzkázala těm, kteří by také chtěli pomoct?
Útulků, spolků, různých organizací a dočaskářů na pomoc psům a kočkám je rok od roku víc, ale situace se nelepší. Psů bez domova neubývá. Lidé by si měli uvědomit, že pokud se rozhodnou pořídit si pejska, je to péče na léta. Kromě toho ti, co si kupují psa z inzertního portálu, bazaru apod., tím jen podpoří množitele, kteří se na svých fenkách bezohledně obohacují. Pro ně jsou psi pouhá továrna na štěňátka a celý život neskutečně trpí. Pokud nechtějí nebo nepotřebují psa s průkazem původu, mohou si ho adoptovat z útulků, spolků a depozit a zachránit psí život. My všichni, kteří pomáháme, máme omezenou kapacitu a můžeme přijmout pouze tolik pejsků, kolik jich najde domov. Tohle by byla pomoc největší, nejen pro náš útulek, ale pro psy obecně. Proto prosím všechny lidi, nekupujte, adoptujte!