Byl mezi nimi i páťák Matyáš Cieslar z Větřní, který ještě neví, jestli se na osmileté gymnázium přihlásí, ale chtěl si s kamarádem Jirkou vyzkoušet, jestli na to má. „Bylo to středně těžké,“ popsal své pocity z testů. „Vyplnil jsem všechno, ale něco jsem nevěděl, tak jsem tipnul. V matematice jsem nevěděl dvě odpovědi, u češtiny čtyři nebo pět. Ale myslím, že jsme to s Jirkou zvládli, a ani jednou jsem neopisoval,“ pochlubil se.

Na svého syna na chodbě gymnázia čekala Marta Bártlová z Dobrkovic. „Hlásí se na osmileté gymnázium,“ vysvětlila, „o zkouškách jsme se dozvěděli od známé, která tu byla na dni otevřených dveří, a našli jsme to i na internetu. Rozhodnutí, jestli se přihlásí, nechávám spíše na něm, půjde to zkusit i kvůli kamarádovi, který se také hlásí.“

Slavnostní den otevřených dveří na Gymnáziu a obchodní akademii v Kaplici.
Kaplická střední škola o sobě dává vědět

Testy nanečisto si podle slov ředitelky školy Hany Bůžkové vyzkoušelo o zhruba deset dětí víc, než kolik jich loni přišlo na ostré přijímačky. „Testy už máme opravené,“ doplnila, „a výsledky budeme posílat v dopise. Žáci se dozvědí nejen to, kolik měli bodů, ale i jak si vedli z hlediska pořadí, třeba že se umístili na 1. až 5. místě.“

Testy jsou podle ředitelky dost náročné. „Jsou těžké hlavně kvůli tomu, že děti nejsou zvyklé na podobné testové otázky,“ vysvětlila. „Budeme proto na konci března, v sobotu 24. 3., pořádat ještě jedno sezení. Dětem, které přijdou, vysvětlíme, jak se mají na otázky dívat a jak je vlastně mají číst. Na základních školách se tento typ testů obecně neprobírá a my bychom zájemcům o studium chtěli dát šanci si na testové otázky zvyknout, aby nebyli vyděšení, že něco neumí, a to jen proto, že si na to neumí zajít,“ dodala.

Volby na kaplické střední školy.
Gymnazisté na Krumlovsku si zvolili Drahoše, ostatní studenti Zemana

Krumlovské gymnázium bere maximálně 90 dětí, po 30 do prvních ročníků osmiletého, šestiletého, resp. čtyřletého studia, a ročně se jich hlásí zhruba 130.

Termíny přijímacích zkoušek na gymnázium:
Podání přihlášek: do 1. března
1. termín: čtyřleté studium: čtvrtek 12. 4.
osmileté a šestileté studium: pátek 13. 4.
2. termín:čtyřleté studium: pondělí 16. 4.
osmileté a šestileté: úterý 17. 4.
Pokud žák koná zkoušku v obou termínech, bude mu započítán lepší výsledek.