V jižních Čechách bylo vody dost. Někde ale měla až nepříjemně tvrdou podobu. Poznal to třeba Martin Krump z Chelčic. Letošní úrodu u něj bohužel poznamenalo krupobití, které poškodilo odrůdy světlých třešní. „Kroupy nám je otlačily. Měly jít na kompoty, ale odbyt na kompoty skončil, protože otlačená třešeň se do kompotu dávat nemůže,“ popisuje následky nepříznivého počasí Martin Krump. Něco se podařilo prodat jiným způsobem a něco samosběrem, ale ztráta u světlých třešní oproti očekávanému výnosu byla skoro sto procent.

Světlé na kompot, tmavé do obchodu

Sklizeň třešní v Chelčicích.Zdroj: Deník / Jaroslav SýbekOvocnáři v České republice rozlišují dva hlavní typy třešní. Světlé odrůdy jsou měkčí a využívají se především ke konzervování, například světlá chrupka Napoleonova. Tmavé odrůdy jsou tvrdší a hodí se pro obchodní pulty, lépe snášejí cestu za zákazníkem. Na snímku je sklizeň na Chelčicku.

Lepší je situace u tmavých třešní, které při krupobití ještě nebyly zralé. Také u těch nabízí pěstitel samosběr. Kilo natrhaných třešní v sadu vyjde na 45 korun. Určité obavy ohledně úrody, která ještě čeká na sklizení, ale vzbuzuje počasí. Meteorologové totiž předpovídají deště. „To je to nejhorší, co může přijít. Plod nasaje vodu okolo stopky a praskne. Třešeň je pak bezcenná. Počasí ale ovocnář neovlivní,“ říká smířeně Martin Krump. Připojuje, že větším problémem než počasí jsou pro české ovocnáře dovozy. U třešní ani tolik ne, spíše u jablek. I u třešní ale platí, že když se na trhu objeví dovozy ze Španělska, bývá problém české ovoce prodat.

„Co do množství je úroda o něco vyšší,“ shrnuje situaci za celou republiku Martin Ludvík, předseda Ovocnářské unie České republiky. On sám ale třeba ve východních Čechách u Hořic doplatil na dlouhodobé sucho. Plody jsou malé a nevyhovují nárokům obchodních řetězců. „Daly by se prodat na pálení, ale cena práce je vysoká a nevyplatí se to,“ vysvětluje Martin Ludvík s tím, že letošní úrodu prakticky odepsal.

V Krtelích u Netolic se věnuje ovocnářství už 25 let Hana Nováková. Jejím sadům se kroupy vyhnuly. „Úroda je dost velká, světlých i tmavých třešní,“ říká pěstitelka. Odbyt ale ani ona nechválí. „Odbyt nic moc. Není cena, každý ji tlačí dolů, když je vyšší úroda,“ komentuje Hana Nováková prodejní možnosti a doplňuje, že vždy je to otázka aktuální situace. Třeba loni, když nepřišly višně a jablka z Polska, byla situace českých producentů tohoto ovoce lepší. „Ale to je rok od roku, jaká kdy je úroda,“ zdůrazňuje s úsměvem Hana Nováková.