„Po pravdě řečeno nám počasí vyloženě přeje,“ pochvaloval si režisér filmu Václav Marhoul. „Přišel nám mráz a sníh a i příští týden, kdy budeme točit u Horské Kvildy, by měly být ty pravé zimní podmínky, což nám absolutně vyhovuje."

Filmaři totiž měli připravený i plán B pro případ, že by Lipno nezamrzlo a nebyl by sníh. "Jeli bychom do Estonska, a kdyby ani v Estonsku nebyla pořádná zima, měli jsme plán C, že pojedeme do Norska," vysvětlil režisér. "Zimní scény musíme natočit na ledu a na sněhu, nic jiného nám nezbývá."

Ve středu se natáčela scéna, kdy hlavní hrdina na malé plachetnici uniká přes ledovou pláň. Na čtvrtek filmaři chystají scénu, jak přišlo bezvětří, hlavní hrdina jde ke břehu a přes led se propadne do vody. Za hlavního představitele při natáčení scén ve vody zaskočí mladý, také desetiletý kaskadér/potápěč.

Hlavní hrdina filmu se má do ledu probořit v noci a právě noční natáčení měli filmaři na čtvrtek naplánované. "Nakonec to v noci natáčet nebudeme, jak jsme měli původně v plánu, ale uděláme to přes den," dodal režisér. "Při zkoušce jsme proboření na ledu nacvičovali s kaskadérkou, která se nám brodila vodou ke břehu, a zjistili jsme, že kdybychom to svítili v noci, odrážely by se nám lampy ve vodě. Takže to natočíme ve dne a potom to tzv. zagradujeme do noci," dodal Václav Marhoul.

Jediný herec, který se tento týden natáčení účastní, je Petr Kotlár z Českého Krumlova, desetiletý představitel hlavní role. Dopoledne strávil ležením na plachetničce, kterou tahala čtyřkolka a za ní na šestikolce frymburských hasičů seděl kameraman s kamerou. „Hodně to skákalo a drncalo a je mi zima, jen jsem ležel a čekal,“ postěžoval si po dopoledním natáčení teple oblečený, ale přece jen promrzlý a unavený Petr Kotlár, který měl na obličeji od maskérů udělané omrzliny jako živé a už se těší na léto.

Natáčení filmu Nabarvené ptáče skončí v červnu 2018, do českých kin by měl vstoupit v září 2019.