Zprvu byla řeč o 30 až 40 demonstrantech, podle policie jich ale bylo asi deset. Na lešení kolem vily procházející rekonstrukcí visely transparenty o solidaritě s uprchlíky a dezertéry a volající po volném přístupu k jezeru, ale také "Patriachat tötet", "Eat Rhe Rich" a "Anarchos statt Oligarchos". Na twitteru kritizovali válku na Ukrajině a požadovali uvolnění prázdných bytů pro uprchlíky, dezertéry a bezdomovce. S poukazem na mnoho soukromých přístupů k jezeru žádali "stop privatizaci Attersee".

Na výzvu stavařů osoby opustily dům. Pět z deseti úřady zadržely k identifikaci, ostatní uprchli. K dostižení nebyl vlastník domu, který by o vyklizení objektu musel požádat. "Okupanti" přesto k večeru zámek opustili. Škody na něm nevznikly.

Květnové Vánoce se svařákem

Na zámku Burg v Solingenu měli o víkendu vánoční trh, popsal Donaukurier. Ten prosincový zmařila pandémie, teď jej doháněli "i se svařákem a bruslením", jak uvedl list.

Na bývalém hřišti Oberburg nabízelo asi 60 obchodníků rukodělné a dárkové zboží - šátky, kartáče, zlatnické výrobky, všechno bylo rámováno vánoční muzikou kapely z Nizozemska a stromečky. Na umělohmotné ploše se návštěvníci mohli pobavit bruslením a lední metanou.

Uspořádal Solingenu Vánoce v létě.Uspořádal Solingenu Vánoce v létě.Zdroj: Deník/DK

Organizátor Helmut Steinbock na dotaz Spieglu, jestli květnovými Vánocemi nepopletou děti, řekl, že některé tradiční věci vynechali - nezřídili poštovní úřad, odkud děti posílají vánoční přání Ježíškovi. V pondělí trh sbalí a od úterka tu budou mít rytířský turnaj. Svařák jim prý určitě nedojde, už v prosinci řekl prodejcům, aby založili zásoby…

Poslední dotaz mířil k tradičním vánočním čapkám, a pan Steinbock ujistil, že je budou mít jen jedličky. "Nechtěli jsme je jinak zdobit, protože po víkendu je věnujeme wuppertalské zoo. Sám jsem si ji ale vyzkoušel, a trochu rychleji jsem se v ní zapotil…"

To byl koncert!

Johannes Ettlinger (38) z Amstettenu, pozounista Státní opery ve Vídni, absolvent Stifterova gymnázia v Linci a Brucknerovy univerzity, 13. května hrál Mahlera v základním táboře Mt. Everestu pro televizi Servus. Byl členem expedice Ruperta Hauera, alpského policisty z Lungau. Všech 16 účastníků včetně 68letého Brita se ve zdraví vrátilo, říká Lukas Furtenbach z Innsbrucku, který výpravu vedl.

Zatím bez posluchačů…Zatím bez posluchačů…Zdroj: Deník/DK