Bál ranních ptáčat

Tisíce "ranních ptáčat" vtančilo do neděle tradičním bálem kuchařů, Kocherlballem (Kocherl je v místním dialektu kuchař) u pivní zahrádky (tzv. Čínské věže) v Anglických zahradách, sdělil Donaukurier.

Koncem 19. století se tady scházeli za pěkného letního počasí k zatancování si kuchaři a spol. Museli se sejít za úsvitu, aby byli připraveni na práci, jakmile se jejich páni vrátí z kostela. V té době se na parketu u Čínské věže střídalo až 8000 kuchařů, sluhů, poslíčků, služebných, kočích atd. To však bylo úřadům podezřelé, a tak byla akce v roce 1904 pro „nedostatek morálky“ zakázána.

V roce 1989 byl uspořádán Kocherlball k 200. výročí parku Anglických zahrad a od té doby se tu tančí každoročně vždy třetí neděli v červenci od prvních slunečních paprsků v šest hodin do 10 hodin, než regulérně otevírá pivní zahrada. Účastníci si mají přinést občerstvení, ale ne nápoje. V začátku chodívalo tak 600 hostů, v posledních letech před pandemií kolem 12 000. www.kocherlball.de popsal, že mnoho návštěvníků přichází v kroji nebo v uniformách starého služebnictva na památku počátku akce.

Šenkýřka pivní zahrady Antje Haberlová zvala k akci poprvé zase po třech letech, po koronové stopce. Podle pořadatelů přišlo kolem 10 000 hostů, první ještě za tmy, a při svíčkách si zajišťovali dobrá místa. Mnoho lidí obléklo dirndly a kožené kalhoty, také historické uniformy nebo úbory kuchařského personálu… Foto: Deník/DK/Simone Alessandri