Některá pyrotechnika cílila na dráty tramvají, takže z bezpečnostních důvodů byl zdroj odpojen. V pěší zóně byly linky znovu uvedeny do provozu až ve dvě hodiny. Holubí trh byl izolován asi 170 policisty včetně jednotky Cobra. Kolem 21:30 zamířily dělbuchy, láhve a kameny i na policisty a ti povolali k vyklizení náměstí hotovostní jednotku, zásahovku a hlídky z okolí. Protože účastníci neměnili své jednání, policie "k vyřešení situace musela užít ofenzivní taktiku", píší OÖN. Filiálka McDonals´ byla vyklizena, křižovatku s Promenade obsadila policie. 139 osob zdokumentovala, šest osob zatkla. Dva policisté byli lehce zraněni.

Linecký starosta Klaus Luger k zásahu řekl: "V Linci je nulová tolerance k násilným činům s jakoukoliv motivací," a poděkoval policii.

Ve Welsu policisté zasahovali kolem 0.45 hodiny při bitce asi deseti osob. Dvě zadržela, z místa vytlačovala i diváky. O hodinu později vyjížděla k další bitce. Také tady byl jeden agresivní účastník zadržen.

Halloween oslavoval 17letý mladík na párty doma. Předtím navštívili sešlost v Unterweitersdorfu, kde jim neznámá osoba darovala dělbuch. Chtěli jej odpálit v privátu, ale když neexplodoval hned, mladík se nad něj sehnul… Ze zraněními byl převezen do nemocnice.

OÖN doprovodily zprávu o zásahu v Linci fotografií od Fotokerschi.at.

Odpor aktivistů teprve začíná?

Náš web aktuálně informuje o akcích aktivistů za záchranu klimatu, kteří atakují umělecká díla a lepí se na ně. Bavorský ministr spravedlonsti Georg Eisenreich k tomu říká, že svoboda shromažďování a mínění končí tam, kde začíná trestný čin. Když se demonstranti lepí na vozovku, mohou se tím dopouštět útisku…

V Mnichově bylo po sérii blokád zadrženo 15 aktivistů skupiny Scientist Rebellion. Nařízením soudu mohou být vězněni nejdéle do pátku, aby se nemohli dopouštět dalších ohlášených akcí.

Skupina Poslední generace hrozí pro nadcházející dny blokádami dálnic kolem Mnichova. "Odpor teprve začíná," prohlašuje skupina.

Hroby kope jen ručně

Na hřbitově St. Barbary v Linci jsou ještě všechny hroby vykopané ručně, píší OÖN v profilu hrobníka Roberta Anzingera.

"Cestičky jsou tu tak úzké, že by jimi neprojel ani nejmenší bagr," píše list. "S lopatou, krumpáčem a rýčem jde uličkami na místo, kde má vykopat nový hrob. Až jeden celý den trvá, než se dostane do hloubky asi dvou metrů," popisuje deník.

Na otázku, proč na tomto hřbitově pořád ještě hrobové práce dělají ručně, říká, že jde o to s místy posledního odpočinku zacházet pietně. Výkopem nemají být poškozeny ani sousední hroby. Časově prý není velký rozdíl mezi prací bagru. "My ale pracujeme daleko precizněji," tvrdí.

Právě to je žádáno, když narazí na ostatky předcházejících nebožtíků. Anzinger je pečlivě vybírá lopatou a ukládá je do krabice. Odkope ještě jednu vrstvu, aby pro ni udělal v hrobě místo. Pak ji zahrne zeminou, než na ni přijde nová rakev.

Je tomu tak prakticky při každém výkopu, bilancuje svou práci Anzinger. "Člověk nesmí moc přemýšlet, že narazil na zemřelého člověka," říká a dodává, že snazší je situace, když ty lidi nezná.

Dříve bedničky s kostmi byly pokládány vedle náhrobků, doplňuje správce Clemens Frauscher.

Při práci.Při práci.Zdroj: Deník/OÖN

Z 20 000 hrobových míst, které jsou na hřbitově St. Barbary k dispozici, je nyní aktivně využito 16 000. Tendence ale míří od pohřbívání do země. "Většina z asi 900 posledních rozloučení ročně je při ukládání uren," uvádí Frauscher. Foto: Deník/OÖN/Antonio Bayer

Projel městem s ukradenou tramvají

Snad jako odlehčení přinesl Donaukurier zprávu televize TVN 24 z Polska. Asi 25letý muž sebral v noci na sobotu z depa v Katovicích tramvaj a jel s ní městem. Na cestě nechával nastupovat nic netušící cestující. Podle informací policie nikdy předtím tramvaj neřídil a neměl k tomu ani oprávnění.

Jinému řidiči tramvaje bylo nápadné, že jede příliš pomalu a zdržuje ho. K tomu byl označen „Linie 33“, která v Katovicích není.

Když nereagoval na rádiové pokusy dozorčí složky, alarmovala policii. K zastavení jeho jízdy byl na úseku vypnut proud. Muž se nechal bez odporu zadržet. Test potvrdil, že nebyl pod vlivem. Motiv jeho činu je dál zjišťován, končí DK.