Úvod pokazil déšť, venkovní výstavní plochy s atrakcemi, střelnicemi a stánky byly dost opuštěné, ale před vchodem do Haly tří zemí byla tlačenice účastníků řadících se ke slavnostnímu zahajovacímu průvodu, píše PNP. Stephan Marold, ředitel pivovaru Hacklberg, návštěvníky přivítal: "Nevíme, co nás čeká v příštích měsících, ale teď to na deset dnů ,rozbalme´." Starosta Jürgen Dupper pak třemi mířenými ranami narazil první sud. Na snímku na něho dohlíží Stephan Marold.

Na slavnosti se čepuje do půlnoci, areál zavírá v půl jedné. Od 20 hodin jezdí autobusy z trhu do centra zadarmo.

Pondělí bude dnem rodin a dětí s poloviční cenou na atrakcích. Středa bude věnována ženským návštěvnicím s poloviční slevou na kolotočích a dalšími nabídkami. Na vchodech budou pro prvních 500 návštěvnic malé dárky. Od 21.30 bude velký ohňostroj. Čtvrtek 15. září bude dnem oldies, pivní stany a kolotoče budou hrát hity minulosti v přijatelné intenzitě. Od 18 hodin předvedou kluby rockenrollu a boogie Albatros a Autoscooter akrobatické taneční figury. 

Královnini němečtí "příbuzní"

"Britská královská rodina vychází v přímé linii z německého vévodství Saxe (Sachsen)-Coburg a Gotha na území dnešního Durynska a Bavorska. Smrt Alžběty II. se proto občanů Coburgu zvlášť dotýká," napsal Donaukurier.

Německé slovníky uvádějí, že Coburg je rodným městem prince Alberta, prapradědečka královny. V roce 1840 si vzal britskou královnu Viktorii. To vymazalo spojení královského domu se starým rodem Welfů z Hannoveru přijetím názvu Saxe-Coburg and Gotha, což bylo za první světové války problematické. Dědeček Alžběty II., Jiří V., pak změnil jméno rodu na Windsor.

"V minulých letech došlo k lehkému znovusblížení Londýna s Coburgem," pokračuje DK. "Když Coburg v roce 2019 slavil 200. narozeniny Alberta a Victorie, převzala záštitu Alžběta II. ,Působivá šíře aktivit upevňuje společnou minulost a úzké přátelství mezi Německem a Velkou Británií,´ citovalo tehdy britské velvyslanectví z řeči královny."

K její smrti město se 41 000 obyvateli vyvěsilo černé vlajky a v pondělí otevře společně s rodinou Sachsen-Coburg a Gotha kondolenční knihu. "Je to smutný den pro britský královský dům a britský lid. Velká účast je znát také v Coburgu. Asi 200 let je město přes vévodskou rodinu spojeno s domem Windsorů. Má nejhlubší soustrast pozůstalým," uvedl v pátek vrchní starosta města Dominik Sauerteig.

Dbejme pravidel řeči!

Předseda CDU Friedrich Merz se na pátečním sjezdu strany v Hannoveru obrátil na 58 přítomných zástupců sdělovacích prostředků a vyzval je k užívání "korektního německého jazyka".

Podle DK se znovu nepřímo výrazně vymezil proti genderu. "Univerzity a veřejnoprávní rozhlas nejsou zařízeními na výchovu národa," řekl. Mají podle něho státní úkol vzdělávat a informovat. Vyzval vysílače, aby se držely pravidel, která si všichni v této zemi dali, "a to i k užívání německého jazyka". Při plnění úkolu financovaného z poplatků by se mohlo očekávat, že se stanice budou držet "všeobecně uznávaných pravidel německé řeči".

Navázal tím na svůj postoj vyjádřený ke krizi u RBB: "Ani jednotliví mluvčí, komentátoři a moderátorky nemají právo uhýbat od všeobecně uznávaných pravidel jazyka."

List připomíná, že léta se v Německu diskutuje, zda - a když, tak jak - nahrazovat (nebo doplňovat ženskými protějšky) mužské (pánské) formulace ve větě. Jednou možností je "genderová hvězdička" jako v Lehrer*innen. Mnozí na její místo vkládají také dvojtečku nebo podtržítko. V mluvené řeči v televizi a rádiu se to pak vyjadřuje kratičkou pauzou…

Nepřestala mluvit, tak volal policii

Protože jeho žena na něho nepřestávala mluvit, zavolal v pátek muž v Nußdorfu (okr. Traunstein) policii a pak z místa utekl, napsal DK.

Podle policie přišla madam domů z lidové slavnosti v Rosenheimu očividně silně pod vlivem alkoholu. "Permanentním tokem její řeči" se manžel cítil tak tlačen, že zavolal policii. Během telefonátu "slyšitelně zastrašený" muž prchal domem a zahradou, ale neúspěšně, manželka ho pronásledovala a dál na něho mluvila. Také policisté si na místě činu mohli udělat obrázek o stále neutišené potřebě ženy se vypovídat. Hlídka dvojici poučila o spaní v různých prostorách. "Muž se tak dostal k vytouženému spánku. Jeho žena chtěla ještě něco sdělovat a zavolala policejní inspekci a dlouze jí vysvětlovala, že ne ona, ale manžel příliš vypil," uzavírá DK.