Rodák z Jindřichova Hradce odešel v úctyhodném věku 95 let. Ve čtvrtek 14. 12. ve 12 hodin měl poslední rozloučení v obřadní síni krematoria na hřbitově sv. Otýlie v Českých Budějovicích.

Bořivoj Lauda začal malovat na gymnáziu. Jeho karikatury mu v té době působily trable, zachránily ho ale za druhé světové války. Místo totálního nasazení v Říši skončil v Praze v Ateliéru filmových triků vyrábějícím kreslené filmy.

Hynek Rulíšek starší, též bývalý ředitel AJG, na svého předchůdce vzpomíná: „Bořík byl velký sportovec! Když začátkem zimy napadl první těžký sníh, nezaváhal a přijel do práce klidně v tom sněhu na kole. Jindy zase vyměnil kolo za běžky. Ještě letos v červnu, jsme jej potkali s mou paní u bývalého kostela sv. Anny a vyprávěl nám, že byl před rokem na horách v Alpách! V jeho věku je neuvěřitelné. Povídal, že si tam prý zlomil nohu. Řekl jsem mu se smíchem: Vy teda vyvádíte.“

Bořivoj Lauda.
Tatínka zachránil za války před frontou malířský talent

I Hynek Rulíšek mladší, bývalý dlouholetý kurátor AJG potvrzuje Laudovu neskutečnou fyzickou zdatnost: „Není to zas tolik let nazpět, co přijel na sobotní zahájení některé z velkých výstav ve Velkém sálu na Hluboké z Českých Budějovice na kole. Když jsem chválil jeho zdatnost, řekl mi: Ano, to je pravda, ale je to těžce zasloužené každodenním poctivým cvičením jógy!“ Hynek Rulíšek mladší měl dříve v plánu připravit výstavu jeho otci, malíři Richardu Laudovi. „Můj první obraz, který jsem si tehdy v kanceláři v depozitáři pověsil na zeď, byli od jeho otce: Hřbitov v Jistebnici z roku 1910. Když se to dozvěděl, byl velice potěšen. Teď posledních několik let mne zval, ať ho přijdu navštívit, že bychom jeho otci mohli společně udělat výstavu. Bohužel jsem ji odkládal. Jasný důkaz toho, že si máme vážit každého dne a nic neodkládat na zítřek,“ povzdychl si kurátor.