Takovou podívanou si tradičně nenechává ujít množství diváků nejenom z blízkého okolí.
V úterý se jim naskytl pohled na rozsáhlý vypuštěný rybník, jehož vodní hladina jinak zabírá 106 hektarů. Kolik pak v takovém rybníku vyrůstá ryb, si člověk ani nedokáže představit.

Jakou úrodu ryb letos Olšina vydá, v této chvíli ještě není jasné. Obvykle tento rybník chvalšinští rybáři loví dva dny, letos to zkusili zvládnout během jednoho dne. Leč nepodařilo se.

„Pokusili jsme se, a skoro to vyšlo," řekl vedoucí chvalšinských sádek Martin Vosika. „Chtěli jsme ho dolovit dnes, ale překazila nám to noční bouřka, kvůli které v rybníce přibylo moc vody. Nezbude nám, než pokračovat až v pátek," dodal včera.

Rybník pochopitelně nezůstává bez dozoru. Někteří rybáři jsou proto u Olšiny již déle než týden. Útočiště jim skýtá maringotka u břehu.

Vypustit tak velký rybník trvá zhruba měsíc. Už proto, že nejde vodu z rybníka pustit naplno, aby nezpůsobila místní záplavy.
Hlavní produkcí rybníku jsou kapři, z nichž většina je určena pro vánoční stůl. Tito kapři putovali na chvalšinské sádky, kde si je zájemci budou moci před Vánoci koupit. V sítích se však objevovaly i jiné ryby. Amuři a dravá ryba, jako štiky, candáti, sem tam sumec, ale ti jenom malí. Část ryb rybáři prodají na Lipno.

Ovšem koho si chvalšinští rybáři v Olšině hýčkají, to jsou sumci bílí. Podle jejich mínění byv rybníce měli být dva. Jeden větší, druhý malý. „Zatím jsme vytáhli jenom jednoho. Velkého dvacetikilového," řekl Martin Vosika. „Už je na sádkách a po napuštění rybníka se do něho zase vrátí."

Podle mínění Martina Vosiky je letošní výnos ryb průměrný.
Ovšem, kdo kapry z Olšiny zná, ví, že jsou obzvláště chutní, neboť vyrůstají v čisté vodě, bez umělého krmiva. „Přikrmujeme je pouze obilím," ujistil Martin Vosika.