Lékařům v první řadě vadí nová úhradová vyhláška, která určuje, kolik jim pojišťovny zaplatí za péči. Právě ta je kvůli různým limitům ohrožená. Z toho důvodu se v pátek uskuteční protestní akce, a to i na Českokrumlovsku. Pacienti se ale nemusejí bát, že jim nebude zajištěna lékařská péče. Protest bude symbolického rázu.

„Je třeba upozornit, že se nejedná o stávku," zdůraznila předsedkyně okresního sdružení České lékařské komory Anna Štěpánková. „Lékaři, kteří mají objednané pacienty, budou samozřejmě ordinovat."

Stejná situace bude rovněž v krumlovské nemocnici. „Jsme tady pro to, abychom lidem pomohli. Z toho důvodu péči omezovat nebudeme," informoval místopředseda představenstva nemocnice Jindřich Florián.

Jeho kolega a místní zástupce Lékařského odborového klubu Jan Vorel také řekl, že nemocnice akci podpoří tím, že se v čekárnách a na odděleních budou nacházet vysvětlující informace o protestu a také petiční archy, kam se budou moci občané podepsat. „Zároveň zde naleznou informaci, že letos zdravotní pojišťovny zaplatí krumlovské nemocnici za stejně odvedenou práci, 
a možná i vyšší, o nehorázných zhruba 17 milionů korun méně než v loňském roce. Společně se zvýšeným DPH to bude dělat předpokládanou ztrátu asi 21 milionů korun," dodal Jan Vorel.