V Českém Krumlově zabezpečuje Městská organizace Sociální služby SOVY, o.p.s. rozvoz obědů a nákupů pro seniory a osoby se zdravotním postižením a nabízí tuto službu i dalším obyvatelům v nouzi. Pak se obracejte na tel. č. 736 634 490 nebo 736 634 491. Cena obědu pro klienty je 66 korun. Když by to bylo nutné, zajistí rozvoz sbor dobrovolných hasičů a přihlášeních dobrovolníci z řad obyvatel.

„Naše péče pro 120 až 130 klientů funguje bez omezení,“ ujistila ředitelka Domů s pečovatelskou službou v Českém Krumlově Ivana Ambrusová. „Jsme v první linii a zvládáme to dobře. Děvčata pracují ráda a s úsměvem a dnes dostala od kavárny Luna dort. Děkujeme, že si mohla současný nápor osladit,“ dodala s úsměvem. Pro Sociální služby Sovy nyní vaří obědy Základní škola T. G. Masaryka v Českém Krumlově, od pondělka ji vystřídá Základní škola Za Nádražím.

Ilustrační foto
Větřní stále drží otevřenou školku, sestry a prodavačky tak můžou pracovat

Co se týká roušek, pracovnice Domů s pečovatelskou službou jsou vybaveny respirátory od kraje, část žen si roušky ušila a hlavní dodávku ušitých roušek očekávají brzy od města.

Nadále funguje pečovatelská služba také v Kaplici, kde ji zajišťuje místní Charita. Protože i její pracovníci mají nedostatek ochranných prostředků, prakticky všichni šijí roušky. „Vybaveny jsme nyní všechny, takže čtrnáct jsme jich mohly darovat Jednotě a šestnáct městské policii,“ říká ředitelka Charity Kaplice Ivana Žáčková. „Ženy je šily nejprve v práci v sociální rehabilitaci, nyní už je vyrábějí doma.“ Pečovatelská služba v Kaplici funguje celkem v neomezeném rozsahu, klienti se jenom vzdali některých úkonů, například úklidu. „Jídlo jim předáváme ve dveřích,“ podotkla Ivana Žáčková. Protože ukončil provoz jeden dodavatel - restaurace Slovanský dům, zajistila Charita navýšení porcí jídel od pana Hoďánka v Zubčicích a u Foitlů ve Velešíně.

V krumlovském zámku.
Český Krumlov šije roušky. Atmosféra výroby připomíná listopad 89

Informace pro seniory a zdravotně postižené

  • Město Kaplice nabízí novou službu nákupu a rozvozu základních potravin a léků pro seniory a osoby se zdravotním postižením, kteří si tyto základní životní potřeby v této mimořádné situaci nemohou zajistit sami. V případě zájmu se obracejte na tel. č. 380 303 190, a to v pondělí až pátek od 8:00 do 11:00 hod. Žádáme, aby tato služba byla využívána pouze v případech, kdy si senioři a osoby zdravotně postižené nákupy nemohou zajistit prostřednictvím rodinných příslušníků a blízkých osob. Služba bude seniorům poskytnuta zdarma, klienti uhradí pouze cenu nákupu požadovaného zboží. Nákup je možné uhradit pouze v hotovosti v českých korunách. Není možné vybírat, v jaké prodejně budou potraviny a další produkty nakoupeny.

  • Další pomoc seniorům z Kaplice a okolí nabízí spolek 1Telka na telefonu 773 013 005 s nákupem potravin a hygienických potřeb, s vyzvednutím receptu a léků, s rouškami od dobrovolnic. Volat je možno denně od 9 do 16 h. Služba je zdarma.

  • Obecně v republice platí zákaz nakupování osob mladších 65 let v době od 10 - 12 hodin, toto opatření má sloužit k ochraně nejrizikovější věkové skupiny;

  • Kvůli šíření nákazy koronavirem zřídil Jihočeský kraj bezplatnou linku seniorů na tel. č. 800 203 210. V provozu je sedm dní v týdnu, prozatím vždy od 8.00 do 17.00 hodin.

  • Aplikace Seniore pomůže propojit seniory s dobrovolníky, kteří mohou pomoci se zásobováním potravin nebo léků. Jak aplikace funguje a více informací je dostupných na https://seniore.org/.

  • Služba rozvozu obědů a nákupů pro seniory v Českém Krumlově. Městská organizace Sociální služby SOVY o.p.s., nabízí tuto službu i dalším obyvatelům v nouzi. V nejnutnějších případech, kdy obyvatelé Českého Krumlova potřebují v této mimořádné situaci dovézt obědy nebo nákupy, jsou SOVY schopny tuto službu zajistit.V případě zájmu se obracejte na tel. č. 736 634 490 nebo 736 634 491. Cena obědu je 66 korun.

  • Osobní asistence ICOS Informační centrum občanského sektoru Český Krumlov nadále funguje.

  • V odlehčovací službě Za Soudem Český Krumlov nyní platí zákaz návštěv. Pečovatelská služba funguje bez omezení. Obyvatele DPS Na Vyšehradě mohou jejich rodinní příslušníci navštěvovat, ale v případě jakýchkoliv zdravotních komplikací návštěvu odložte.