Češi na to téměř okamžitě reagovali zrušením kontroly a povinnosti mít negativní test pro lidi cestující z Rakouska od dnešního rána.

Česká vláda se zároveň sešla v pátek 5. června na mimořádném jednání a zrušila povinné testování také při návratu z Německa. V pátek dopoledne proto začaly z hraničního přechodu ve Strážném mizet zátarasy a provizorní kanceláře policistů a vojáků, kteří kontrolovali přeshraniční pracovníky, zda splňují nařízené požadavky české vlády. Německo chce podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka koordinovat otevírání svých hranic i s dalšími sousedy, proto nepřistoupilo na úplné zrušení omezení.

Česko-rakouská hranice v Dolním Dvořišti
Jihočeští pendleři se mohou po obědě vracet bez testů, hranice jsou volné

Od pátečního poledne Němci do Česka mohou bez omezení na nákupy. Pro Čechy mířící do Německa platí, že by měli vyjet pouze s odůvodněním, například k lékaři či na obchodní schůzku. Jednání české a německé vlády pokračují a další vlna uvolnění se očekává k již dříve avizovanému 15. červnu.

Jihočeští hygienici potvrdili, že v pátek 5. června ukončí svou činnost odběrová místa laboratoří Nextclinics v Českých Budějovicích a na hraničních přechodech Dolní Dvořiště, České Velenice a Strážný. "Příští týden budou demontována a odvezena. Důvodem je ztráta zájmu samoplátců o testování v reakci na oznámení vlády o zavedení takzvaného cestovního semaforu a s tím souvisejícím rozvolnění pravidel při překračování hranic," upřesnila Kvetoslava Kotrbová, ředitelka KHS Jihočeského kraje. Zároveň upřesnila, že samoplátci si od 29. března využili testování ve 3 937 případech. Jen během včerejška se se nechalo otestovat 23 lidí.