„Musí vědět, jak se chovat ve skupině, tahají s sebou 17 kg těžké zdravotnické kufry. Po celou dobu mají pohotovost. Musí být kdykoli schopní se okamžitě vypravit na pátrací akci do terénu. Ve dne i v noci jim kdykoli mohou přijít zprávy, že se něco stalo. A také jim chodí,“ popisuje kurz, který chce studentům co nejvíce přiblížit náročnou záchranářskou realitu, učitel procesní tělovýchovy Ladislav Kuboušek, bývalý voják a současný člen policejní zásahovky. Za nejnáročnější považuje on i studenti přípravu na fyzickou zátěž. „Teprve, když kluci i děvčata nesou v náročném terénu 3 hodiny nosítka se zraněným zjistí, jak rychle síly ubývají a jak je fyzická příprava potřebná,“ dodává Kuboušek, který zároveň chválí zapálení studentů.

Ilustrační foto.
Na Lipně v sobotu zachraňovali dvě posádky

Václav Šilhavý z druhého ročníku věděl, do jak náročného kurzu jde, ale přesto nebo právě proto se prý těšil. „Podobný výcvik už mám za sebou. Včerejší stavění traverzu mezi dvěma stromy ve výšce 6 metrů jsem si vyloženě užil. Museli jsme spolupracovat, kontrolovat, pomáhat si. Nejnáročnější ale bylo před dvěma dny, když jsme v devět večer vyrazili na záchrannou akci a po tmě s čelovkami jsme tahali raněného z nedostupného místa ve skalách,“ popsal student své zážitky. Fyzická náročnost, která byla značná, prý ale bylo to snazší. „Protože jsem měl za úkol záchranné akci velet, největší nápor byl pro mě na psychiku. Po hodinách práce, když už byl klid, jsem si teprve uvědomil, jak mám zavařenou hlavu,“ popsal Václav Šilhavý zkušenost, kterou jistě využije v praxi.

Kurz, který v těchto dnech studenti oboru zdravotnický záchranář dokončují, je přípravou na kurz navazující, při kterém se učitelé procesní tělovýchovy Ladislav Kuboušek, Miroslav Majer a Pavel Schwarz ve spolupráci se zkušenými lektory z řad policie a hasičů zaměří na nácvik ještě složitějších modelových situací v terénu.

Gymnázium a Střední odborná škola ekonomická v Kaplici.
V Kaplici končí ředitel i gympl