V té porota nakonec vybere pět nejzdařilejších. Petra Miškejová z Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství, která soutěž organizuje, upřesnila, že v současnosti porota objíždí přihlášené stavby. Své zástupce v soutěži mají i Jihočeši. Ti přihlásili pět objektů, tři v Českých Budějovicích a po jednom v Písku a Kardašově Řečici. Výsledky budou zveřejněny v září.

Budova krajského ředitelství Lesů České republiky na Dobré Vodě, dokončená Vltavská vodní cesta nebo rezidence U Kapličky. Tak nejen tyto jihočeské objekty usilují o titul v soutěži Stavba roku. Do jejího letošního, již 25. ročníku, dorazilo celkem 48 přihlášek a rozmanitost je opravdu veliká.

Jak uvedla Petra Miškejová z Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství, jež klání organizuje, o ocenění v soutěži Stavba roku totiž letos bojují nejen sportovní zařízení nebo mosty, ale také veřejná prostranství.

KNIHOVNA I HISTORICKÉ CENTRUM MĚSTA
Svoje želízka v ohni tu mají i jižní Čechy. Ty do boje o titul vyslaly celkem pět objektů. Jedním z míst, kam se v uplynulých dnech vypravila osmičlenná porota složená z českých architektů, soudních znalců a zástupců ministerstev zhlédnout osobně přihlášený projekt, byl i Písek. Ten se do soutěže přihlásil s dokončenou úpravou historického centra města.

Eva Vanžurová, starostka města Písek, vysvětlila,že důvody, proč usilují o titul Stavba roku, jsou dva. „Především je zde přínos městotvorný. Do částí města, které byly zanedbané, nevyužívané, popřípadě využívané jako chaotické parkoviště, se vrátil společenský život. Stala se z nich místa, kde se odpočívá, konají se různé kulturní akce,“ řekla Eva Vanžurová více o investici za 105 milionů korun. „Zároveň jde o významné výtvarné dílo za použití přírodního materiálu při rekonstrukci i využití pro sochařské dílo,“ dodala.
Pochlubit dokončeným projektem se rozhodli i v Kardašově Řečici. V loňském roce tady slavnostně otevřeli budovu knihovny a radnice. Jak ale uvedl Petr Nekut, starosta Kardašovy Řečice, bojovat o titul Stavba roku původně nechtěli.

„Celou stavbu jsme totiž připravovali formou veřejné architektonické soutěže o návrh, což není úplně obvyklá věc. Ve svých důsledcích se nám to ale vyplatilo,“ vysvětloval starosta s tím, že konečnou podobu vybírali z 28 návrhů. Doplnil, že přitom spolupracovali s Markétou Kohoutovou z komory architektů. „Ta se tu byla také podívat při dokončení přestavby a říkala nám, že se stavba velmi povedla a že bychom ji měli přihlásit do této soutěže,“ řekl Petr Nekut. Na výsledné realizaci si nejvíc cení toho, že se podařilo zachovat prvky staré stavby a doplnit o moderní, funkční prvky.

Jasno o tom, kterých pět projektů titul Stavba roku nakonec získá, bude 5. října, kdy také dojde ke slavnostnímu vyhlášení. Už 7. září by ale porota měla zveřejnit patnáctku staveb, které vybrala do užšího finále.