Takové nejistoty budou brzy ušetřeni cestující na píseckém autobusovém nádraží. To se totiž stane „chytrým“ a bude hlídat, kde se který spoj právě nachází. Cestující si to budou moct přečíst na informačních tabulích v budově. A nejen to. „Půjde o kombinaci informačních systémů a technologií zvyšujících energetickou soběstačnost objektu. Multimediální systém nabídne nejen jízdní řády a informace o odjezdech či zpožděních autobusů,“ informoval o chystané inovaci Karel Coufal, ekonomický ředitel ČSAD Autobusy České Budějovice.

Sochaři Jiří Kašpar a Josef Faltus začínají pracovat na letošních sochách z písku.
Sochaři začali pracovat na obřích sochách

Jihočeský dopravce uzavřel memorandum o spolupráci s městem Písek, společností E-ON a asijským průmyslovým gigantem Tatung, který na své náklady vybaví moderní technologií budovu autobusového nádraží v Písku. Jinde v Jihočeském kraji takové nádraží není.

Projekt, který by se měl dělat letos na podzim, podle místostarosty Písku Josefa Knota nejen přispěje ke zvýšení komfortu cestujících, ale bude také šetřit peníze. „Provoz nádraží bude energeticky úsporný a šetrný k životnímu prostředí,“ konstatoval. Budova bude mít na střeše solární panely, které ji budou vytápět.