Měl štěstí. Byt současného starosty Českého Krumlova Dalibora Cardy velká voda před 10 lety neohrožovala. Ničivá povodňová vlna, jež město sevřela v srpnových dnech roku 2002, nevystoupala ani k Základní škole Za Nádražím, kterou tehdy Dalibor Carda vedl.

I přesto se českokrumlovský starosta musel v té době dívat na to, jak nezkrotný živel ničil to, co měl rád a čemu věnoval čas.

Kromě desítek domů v širším centru města i v okolí koryta Polečnice si totiž velká voda našla cestu také ke sportovištím ležícím podél Chvalšinské silnice.

„Jako člen vedení místního volejbalového klubu jsem tedy v srpnu 2002 sledoval, jak nám povodeň devastuje kurty a zda se zbortí šatny i další zázemí, anebo vydrží," vzpomíná Dalibor Carda.

Pohled na dílo zkázy, které pak odhalila klesající voda, mu doslova vzal dech. „Byl to velmi škaredý obrázek. Povodeň zničila celý sportovní areál, za své vzala nová tartanová dráha… Jen z volejbalových kurtů se odvezlo 65 nákladních aut materiálu, který tam rozvodněná Polečnice naplavila. Šlapali jsme po kolena v blátě," popisuje okamžiky hrůzy Dalibor Carda.

Uklízením společně s někdejším ředitelem městské společnosti Pro-sport Zdeňkem Přívratským strávili zhruba dva týdny.

„Moc Krumlováků na pomoc nepřišlo. Ale to je pochopitelné, voda pustošila i další části města a všichni měli své práce dost," vypráví starosta.

O to více přivítal pomoc dobrovolníků z Moravy. „Najednou před sportovním areálem zastavil autobus a vystoupila z něj skupina Moravanů. Vytáhli košťata, kbelíky, nasadili si rukavice a začali s námi vyklízet šatny, abychom je uvedli do provozu co nejdříve," vybavuje si Dalibor Carda.

„Vím, že obnova kurtů nebyla tak nutná a kdyby se volejbal začal hrát o měsíc později, nic by se nestalo. Ale bylo to velmi sympatické gesto, za něž si ti lidé zaslouží pochvalu i po deseti letech," dodal českokrumlovský starosta.